Nieuwsbrieven >> Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief April 2015

Beste kruidenliefhebber,
Het is zover, eindelijk bloeit de sleedoorn dan toch hier in het Noorden. En dat betekent dat de lente nu echt door gaat zetten… de sleedoorn is namelijk heel voorzichtig, zij laat haar tere bloempjes pas zien als de ergste kou voorbij is. Een prachtig gezicht, de hele boom lijkt wel van kant, getekend in witte bloempjes. Je kunt wat bloempjes  plukken en drogen voor in de thee. Die thee werkt verwarmend en licht laxerend en ruikt en smaakt naar marsepein, licht bitter ook… Dat komt door het blauwzuur, dat gelukkig verdampt bij de bereiding.


Voor het kruidenwerk komen de betere tijden er weer aan.
Wortels uitgraven:
We zijn al brandnetelwortels aan het uitgraven en paardenbloemwortels.  Ook wortels van smeerwortel, mierikswortel, valeriaan, vrouwenmantel en heemst kun je nu oogsten. Onderaan deze brief zie je een korte reportage over het maken van brandnetelwortelhaarazijn (mooi woord voor de scrabble, hè?).
Longkruid:
Bloeiende takjes van het longkruid kunnen op een droge dag geplukt worden en gedroogd voor in de thee of vers in de tinctuur (dat is een aftreksel in jenever of wodka). Een attente cursiste ontdekte trouwens dat er biologische jenever te koop is van het merk Olifant. (bij de Mitra of via internet)
Jonge kruiden eten:
Dit is de tijd van de allergroenste daslook, meest sappige brandnetelblaadjes, de supermalse zevenbladjes en de pittige veldkers, look zonder look en pinksterbloem (let op, sommige van deze planten zijn beschermd; pluk ze in je eigen tuin).  Bovendien is april de maand van de paardenbloem.
Verwerk ze in een salade, eventueel aangelengd met gewone sla, veldsla of raapsteeltjes of voeg ze op het laatst toe aan een warm gerecht. Koken is niet nodig.
Wat is er lekkerder dan een pesto van geweekte zonnebloempitten met hondsdraf?
Brandnetels kun je prima eten; ze prikken niet meer als je er even wat kokend water over giet of als je ze zorgvuldig aait (niet tegen de stekels in maar juist met de vleug mee).
Kijk aan het eind van dit bericht voor nog een paar lekkere recepten.
Berkensap:
En… het eerste berkensap is ook al weer opgevangen.  Drink voor een schoonmaakkuur 1 tot 2 borrelglaasjes per dag.

Het is ook weer tijd voor leuke kruidendingen… Lees hieronder wat er zoal te doen is.
ONKRUID IN DE WOLKEN:
Samen met kruidenvrouw Janet Frieling organiseer ik op zondag 3 mei een leuke kruiden-uitwisseldag in de Wolkenfabriek (voormalige suikerfabriek in Groningen). Heb je zin om mee te doen: we denken aan kruidenwandelingen, workshops eetbare kruiden, lekkere hapjes of eenvoudige middeltjes  met kruiden maken, massages met kruidenolie of kruidenstempels, kruidenbuiltjes maken, euritmie van de lente, kruidendansen van Hildegard von Bingen, inwrijvingen met kruidenolie volgens de Antroposofie, workshops voor kinderen etc.
Jouw inbreng is heel erg welkom, en jouw hulp ook. Laat ons weten als je een leuk idee hebt of tijd om te helpen. Het gaat niet om het geld verdienen maar om contact, uitwisseling en plezier!
De dag duurt van 14.00 tot 21.00 en we maken ook een mooie kruidenmaaltijd.

Cursussen die de komende tijd starten:
-Euritmie door Connie Oterdoom:  4 x op donderdagavond vanaf 9 april.
-Huisapotheek met natuurlijke middelen: 7 x op maandagavond vanaf 13 april.
-Kruiden van de lente: 4 x op vrijdagochtend vanaf 17 april
-Jaarcursus het Kruidenpad:  34 x op dinsdagochtend en 3 x op zaterdag vanaf 19 mei.
Op donderdag 10 september starten dan weer 2 groepen op de donderdagochtend en -avond
-Kruiden van de zomer: 4 x op vrijdagochtend vanaf 5 juni
-Kruidenwandelweken in Zwitersland 30 juni - 7 juni minder lopen en meer genieten
8 - 15 juli (met Janet) voor de enthousiaste wandelaars
-Summerschool samen met Janet Frieling: 5 dagen intensief les van 10 tot en met 14 augustus

 

Workshops en wandelingen:
-Kleefkruidcrème: dinsdagmiddag 28 april
-Pendelen:            dinsdagmiddag 16 juni
-Eetbare kruiden: woensdagmiddag 29 april of woensdagmiddag 20 mei

Kruidenwandeling op Schier met eventueel aansluitend zingen op het strand met Marietta: 21 juni.
Vier het begin van de zomer met ons!


Eigenwijs festival op de Paasheuvel van 4-7 juni.
Ik overweeg om daar de kruiden-ehbo en de kruidenwandelingen te gaan doen. Weet niet zo goed of het inderdaad weer zo'n fijn festival is als het eigentijds festival tot nu toe maar misschien moeten we het een kans geven....
Onze crew is op dit moment wel aan het groeien maar toch nog behoorlijk klein om te kunnen gaan. Mogelijk zullen we ons programma wat inkorten, minder kruidenwandelingen geven bij voorbeeld…
Maar misschien wil jij wel mee? Ik zoek nog mensen die enige medische kennis hebben en liefst ook een kruidenopleiding. Mocht dit jou wat lijken, neem zo snel mogelijk contact op...

Les geven via het kenniscentrum
Eerder berichtte ik al over de stichting "kenniscentrum kruidenervaring' die ik vorig jaar heb opgericht. Inmiddels zijn we bezig om een cursus op te zetten voor mensen die later in het jaar les zouden willen gaan geven aan kinderen op scholen, buitenschoolse opvang en eventueel ook op kinderfeestjes en zo.
Is het wat voor jou en heb je je nog niet opgegeven? mail mij dan even.
Samen met Ingeborg Ross en Jacqueline van Schaick heb ik een voorlopige planning gemaakt. Tot aan de zomervakantie zijn er drie voorbereidingsmiddagen om elkaar en elkaars kwaliteiten een beetje te leren kennen.
Het lijkt ons daarnaast goed om als toekomstige docenten samen te inventariseren wat nodig is om de lessen te gaan geven, om lesmateriaal te bedenken en leskisten samen te stellen etc.
De middagen zijn op 24 april, 22 mei en 12 juni van 14 tot 16 uur en ze zijn gratis.  Wel graag even opgeven van tevoren.

Kruidenervaringen delen
Daarnaast zijn we voor de stichting bezig om kruidenervaringen te verzamelen die dan (anoniem) op de site komen te staan om zo ervaringen door te kunnen geven.
Wil je een kruidenervaring doorgeven, zet hem op de mail. De site wordt op dit moment gebouwd; dat gaat even niet zo snel maar ervaringen zijn al welkom...

Vervolgcursussen
Voor wie al veel van kruiden weet of het Kruidenpad heeft gevolgd maar nog verder wil leren: ook na de zomervakantie starten er weer vervolgcursussen;
Het 2. jaar is meer theoretisch en vindt om de week plaats (17 keer in totaal) op dinsdagmiddag en woensdagochtend. De eerste lessen zijn op 1 en 2 september .
Het 3. jaar is een opfrisjaar met 1 x per maand les (9 x in totaal) op dinsdagmiddag, dinsdagavond of woensdagochtend. De eerste lessen zijn op 8 en 9 september.

YouTube
Wist je dat de Groene Zon een eigen You Tube kanaal heeft met spontane instructiefilmpjes over bij voorbeeld een lijnzaadkompres aanleggen en zo? Ze zijn tot stand gekomen dankzij de geweldige hulp van Rita Rumpff: Je vindt ze onder: www.youtube.com

Of zoek binnen youtube op: De Groene Zon Groningen

Radiorubriek op radio Beijum
Nog een leuk nieuwtje: afgelopen zaterdag beet ik de spits af van mijn radiorubriek over kruiden bij radio Beijum .  Hier de link naar die uitzending:  www.radiobeijum.nl/radiobeijum28maart2015.mp3

Het is de bedoeling dat ik 1 x per maand een rubriekje ga verzorgen en je kunt het dus terugluisteren via bovenstaande link.

En dan hier de beloofde recepten:
Pesto met daslook en pijnboompitten:
Pluk een flinke hand daslook en snijd de daslook fijn. Voeg nu een eetlepel pijnboompitten toe en wat olijfolie, citroensap en zout en peper naar keuze. Stamp het geheel in de vijzel tot een lekkere pesto. We hebben ontdekt dat de pesto minder lekker wordt als je de staafmixer gebruikt, er komt dan te veel sap uit de daslookcellen en dat maakt de pesto waterig.


Gestoofde paardenbloemknopjes:
Verzamel de knopjes van de paardenbloem die nog niet open zijn en stoof ze met een bodempje water en een klontje boter tot ze gaar zijn. Dat duurt niet lang. Je krijgt dan een heerlijk bijgerechtje van malse knoppen met een zachte andijviesmaak.


Paardenbloemknopjes inleggen als olijven:
Verzamel een kopje paardenbloemknopjes en strooi er een flinke eetlepel zout over. Laat het zout een nacht intrekken, spoel de knoppen de volgende ochtend snel af, dep ze droog en doe ze in een pot. Giet er nu kokende biologische azijn over en sluit de pot af. De knoppen zijn wel een jaar houdbaar op deze manier en smaken het lekkerst als je ze voor gebruik uitgelekt een etmaal laat weken in olijfolie.


Brandnetelwortelhaarazijn voor mooi glanzend haar en tegen roos:
Oogst de verse brandnetelwortels, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. De jonge takjes met blaadjes kunnen in de thee. Leg de brandnetelwortels nu in de azijn, kies voor een milde soort. Je kunt ook zelf azijn maken van appels of vlierbloesem, maar daarover een andere keer. Laat de wortels drie weken trekken in de azijn, dan zeven, in een schoon potje doen en klaar is je haarazijn. Meng een eetlepel van deze azijn met een kopje warm water en spoel hiermee het haar na het wassen. Niet meer uitspoelen!

 

Rest mij nog jullie een lekker fris en groen voorjaar te wensen. Wie weet tot ziens hier of daar!
Met een hartelijke groet, Saskia Nieboer van de Groene Zon

Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.