Programmaoverzicht >> Cursussen >> Kruidenwandelweken 2024

Kruiden Wandelweken en natuurkrachten 2024

 

 

ZWITSERLAND 

Ook in 2024 kun je weer meewandelen tijdens een heerlijke KRUIDEN-wandelweek in de prachtige Zwitserse Alpen

Met Janet Frieling en Saskia Nieboer 

 

 

VEEL GENIETEN, LEKKER WANDELEN

vertrek op 15 juli met de nachttrein, thuisreis op 25 juli overdag

 

 

Kosten van de reis: 1450 euro

Even over die kosten, we hebben - tot onze spijt - de prijs behoorlijk moeten verhogen omdat het huis waar we verblijven een nieuwe eigenaar heeft, die de overnachtingen flink duurder heeft gemaakt. Daarnaast is de waarde van de Zwitserse Frank enorm gestegen, die Frank is nu meer waard dan een euro maar de prijzen zijn superhoog gebleven, en omdat we een beetje afgelezen zitten, is er niet veel keus qua supermarkt etc.
Bij deze kosten zijn inbegrepen:

- dagelijkse cursusleiding door Saskia en Janet, cursusboek en materiaal  
- 7 nachten verblijf in 2-3-persoons kamers in het voormalige natuurvriendenhuis (van 16 tot en met 22 juli)

- 3 gezamenlijk bereide maaltijden per dag, in principe vegetarisch; tussen de middag is er een lunchpakket

- abonnement op lokaal vervoer (dit is een maand geldig)

- 2 nachten in berghotel Tschingelhorn op bijna 2000 m met prachtig uitzicht en balkon (halfpension plus de lunch door ons verzorgd)(23 en 24 juli). Het is 3 tot 4 uur lopen maar je hoeft alleen de spullen mee te nemen die je boven nodig hebt. De rest blijft beneden. 

- 25 juli lopen we in de ochtend weer naar beneden, haal je je bagage op en pak je de bus en vervolgens de trein naar Nederland. Tegen de avond ben je weer thuis.

 

Over de cursus:

Kruiden: Na het ontbijt gaan we al wandelend kruidenkennis opdoen: een heel natuurlijke manier van leren. In deze vakantie maken we dagelijks een wandeltocht door de prachtige Zwitserse natuur waarbij allerlei geneeskrachtige kruiden op ons pad zullen komen zoals wilde tijm, wilde marjolein, valeriaan, walstro, leverkruid, moerasspirea, munt, vlier, wilde roos, bosaardbei, sintjanskruid en daarnaast vele alpenkruiden.

Je leert de kruiden herkennen in hun natuurlijke omgeving en uiteraard is er ook uitleg over geschiedenis, inhoudsstoffen, eigenaardigheden en werking. Zeker in het begin zullen we regelmatig stil bijven staan als we weer een nieuwe plant tegekomen, maar je krijgt ook een lesboek met uitgebreide informatie over de meest voorkomende planten. Zelfs de bijzondere, goudgele arnica montana bloeit in grote aantallen op de weiden… 
In dit prachtige en beschermde natuurgebied (Unesco Werelderfgoed) mogen we niet vrij kruiden plukken. Wel zullen we verschillende kruiden proeven als thee, in het eten (verse tijm, marjolein, brave hendrik, brandnetel, muur) en bereiden we enkele eenvoudige kruidengeneesmiddelen.

 

Natuurkrachten: In dit deel van Zwitserland zijn de natuurkrachten bijzonder sterk te voelen. We zullen hier regelmatig tijd voor nemen. 

 

Wat heb je nodig?

* In ieder geval: goede wandelschoenen, liefst waterdicht! De paden zijn meestal uitstekend onderhouden, maar goede schoenen geven stevigheid en verminderen het gevaar van blessures. Zorg vooral voor steun rond de enkels. Loop nieuwe schoenen van tevoren in…

* Sloffen, slippers of dikke sokken; in huis en hotel mag je niet op (berg)schoenen lopen.

* Paspoort (geldig)

* Goede reisverzekering
* Persoonlijke spullen zoals voor iedere vakantie, en speciaal voor de bergen:

- meerdere paren wandelsokken,

- een dun warm jack en sowieso warme kleding, want het kan op die hoogte ook in de zomer onverwacht koel zijn.

- goede bescherming tegen de zon: pet, zonnebrandcrème etc.

- en tegen de regen: poncho of regenpak.

- een wandelrugzak voor onderweg die iets meer spullen kan bevatten (vanwege onze tocht naar berghotel Tschingelhorn)

- eventueel een thermoskan voor warme dranken.

* ter ondersteuning van knieën of heupen kunnen nordic walking stokken of speciale bergwandelstokken handig zijn.

* handdoeken (dekbedhoes, onderlaken en kussensloop zijn aanwezig) 

* Dingen om ’s avonds te doen; boeken, spelletjes, tekenspullen 

 

 

Overige informatie:

- meewandelen gebeurt op eigen risico.

- heb je hoogtevrees? Ga dan tijdig in therapie. De paden zijn goed maar soms steil...

- ben je niet zo goed ter been? Dan is deze vakantie helaas niet geschikt voor je. We maken regelmatig ook wat langere touren en gaan ook boven bij de Tschingelhorn overnachten, waar je uitsluitend te voet heen kunt. 

 

- vergeet je ziektekosten- en reis-verzekering niet! 

- geïnteresseerde kinderen / jongeren welkom vanaf ca. 10 jaar

- groepsgrootte: 4 tot 8 personen plus de docenten
- de reis is niet inbegrepen. Gemeenschappelijk reizen is bij vroegtijdige aanmelding meestal wel te regelen. We zijn van plan om weer met de nachttrein te gaan.

 

Aanmelden:

gebeurt op volgorde van inschrijving en wordt definitief met een aanbetaling van 100 € op NL30TRIO0212334050 tnv De Groene Zon te Groningen, o.v.v. Zwitserland 2017.

De totale prijs is  1450,- euro per persoon.


Mocht je onverhoopt niet mee kunnen: bij annulering tot 1 maand van te voren krijg je je aanbetaling terug; tot 2 weken van te voren betaal je 50 % van het cursusgeld en daarna ben je

het gehele cursusgeld verschuldigd , tenzij je iemand vindt die in jouw plaats mee wil gaan.

Streng hè? Maar ja, ik hoop dat je gewoon mee kunt gaan..

 

 

 

Zwitserland, arnica met purpergentiaanDe reis is niet inbegrepen bij deze prijs. Je kunt per auto in een dag naar Stechelberg reizen (het is ca 950 km) en je kunt de plek ook heel goed per trein bereiken met overstappen in Basel, Interlaken en Lauterbrunnen. Gemeenschappelijk reizen is door ons te coördineren bij vroege aanmelding. En we zijn van plan om maandagavond weer met de nachttrein te vertrekken en couchettes te nemen, dan winnen we een dag!

Verlengen: Mocht je nog niet naar huis willen na deze cursus, dan kun je je verblijf eenvoudig verlengen door contact op te nemen met de Alpenhof. 

 

Zin om mee te gaan?
- nog even over die hoogtevrees? Diverse deelnemers hebben hun hoogtevrees vooraf laten behandelen en dit werkte prima...
Bel eventueel om te overleggen.

 

 


Meer weten: mail of bel gerust!

Saskia Nieboer: 050-5491848 / saskianieboer@gmail.com / www.degroenezon.com

KRUIDEN EN WANDELEN IN GRIEKENLAND  

 

In de lente van 2024 gaan we weer met een groep op pad, helaas zit de groep al vol....

 

 

Een kleine beschrijving: 

Je reist met ons mee per trein naar Ancona en van daar met de boot naar Igoumenitsa. Daar huren we auto's en we naar Meteora waar we een prachtig gelegen huis hebben met zicht op de spectaculaire kloosters hoog boven op de bergen. Die gaan we uiteraard bezoeken en je kunt daar ook heerlijk wandelen. Vervolgens vertrekken we per auto naar Pilion, een schiereiland aan de Griekse kust.

In Milina hebben we een mooi huis gevonden waar we kunnen verblijven (2-persoons kamers) en 9 dagen lekker genieten van  de ontluikende lente, samen koken of ons laten verwennen met lokale hapjes, wandelen over oeroude ezels-paadjes, op pad gaan met de Griekse kruidenvrouw, excursies maken en vooral:  onthaasten!

Daarna gaan we dan terug naar Igoumenitsa en via Ancona naar Padua waar we een dag de stad verkennen met onder andere de oudste hortus van Europa. Dan nemen we weer te trein naar Nederland waar je binnen een dag bent. 

 

Datum: 

Prijs ca 1900 euro.

Inbegrepen:

- 9 dagen volpension, ook uit eten en terrasjes gedurende ons verblijf in Milina en Meteora. 

- lessen, workshops en wandelingen door Janet, Saskia en Maria de Griekse kruidenvrouw

- huur van auto's voor vervoer vanaf Igoumenitsa plus alle excursies 

 

 


Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.