Nieuwsbrieven >> Nieuwsbrief november 2014

Nieuwsbrief november 2014

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2014


Inmiddels vallen de blaadjes in rap tempo en verzamelen de krachten zich hoe langer hoe meer onder de aarde. Tijd om wortels uit te graven.

 

Valeriaan voor rustgevende tinctuur of om te drogen, smeerwortel voor aftreksels in olie of jenever en vergeet niet ook een stuk met modder en al in een plastic zak in het groente vak van de koelkast te bewaren voor noodgevallen zoals verzwikte enkels of hele erge blauwe plekken. Blijft een paar maanden goed. Volgens mij denken die wortels dat ze nog gewoon in de aarde zitten…
Paardenbloemwortels die je nu uitgraaft bevatten relatief veel zetmeel en kunnen heel goed geroosterd worden voor paardenbloemkoffie. Eerst even schoonschrobben, dan in kleine stukjes snijden en in een droge koekenpan roosteren tot ze echt donkerbruin zijn en koffieachtig gaan ruiken. Fijnmalen en verwerken als gewone koffie. Lekker, verwarmend en bovendien cafeïnevrij… Om af te kicken van gewone koffie kun je ook beginnen met half paardenbloemwortel en half koffie in het koffiezetapparaat.

Mierikswortels kun je uitgraven als de R weer in de maand is, maar ik wacht meestal tot november, dan lijken ze me sterker en begint het bovengrondse blad ook af te sterven, het neemt dus geen voeding meer van de wortels. Geen mierikswortels in je tuin? Vraag ernaar bij de toko of natuurvoedingswinkel. In Duitsland zie je de wortels vaak in de supermarkt en in Nederland soms bij agrarische winkels op het platteland.

Mierikswortels kunnen schoongemaakt en fijngesneden gemengd worden met twee delen olijfolie en een deel azijn. Hoeveel precies moet je een beetje uitproberen, maak er met de staafmixer of keukenmachine een mooie pasta van. Bijgaand een kleine fotoreportage gemaakt door Cornelia Segger.

Mierikswortelpasta blijft de hele winter goed in de koelkast, geen bacterie die de mosterdolieglycosiden uit de mierikswortel overleeft. En daardoor is de plant bij uitstek geschikt om de weerstand te verhogen en het maag-darmkanaal te activeren. Neig je naar voorhoofdsholte-ontsteking? Neem dan in tijden van stress en drukte elke dag een klein beetje mierikswortelpasta op brood of bij voorbeeld door een slasausje. Een eetlepel door wat stijg geklopte slagroom ziet er verrassend uit en geeft je bietensalade extra pit. Pasta uit de winkel bevat doorgaans meer mayonaise en werkt dus ook minder sterk.

Je kunt van geraspte mierikswortel ook een kompres maken voor op een kleine plek die al heel lang pijn doet, meestal een spier op rug of nek. Zo’n kompres geeft een enorme doorbloeding en kan daardoor in één klap langdurige verlichting brengen.

Voorzichtig met mensen met zeer blond of rood haar of een tere huid! Zorg dat je een warm washandje in de buurt hebt om het kompres goed te verwijderen en let op dat er geen kleine stukjes mierikswortel tussen kledingstukken glijden. Zij kunnen blaren veroorzaken.

Rasp eerst de schoongemaakte mierikswortel op een fijne rasp en smeer de wortel vervolgens uit op een klein lapje stof. Breng op de pijnlijke plek aan met de mierikswortel direct op de huid. Zodra de ‘patiënt’ aangeeft dat het begint te prikken laat je het kompres nog maximaal 1 minuut zitten. Dan weghalen en de plek goed afwassen en drogen. Als het goed is krijg je een flink rode plek. Warm inpakken en hopelijk is het resultaat na een half uur goed voelbaar. Niet vaker dan 1 x per dag gedurende enkele dagen. Vaak is die ene keer al genoeg. Op de foto kun je het kleurverschil van de huid heel goed zien, terwijl ik het kompres pas net aan had gebracht en het er na enkele seconden al weer af moest omdat het te veel prikte.

 

Voor mij is dit een jaar van vernieuwing na 30 jaar les geven, en daar horen een paar leuke activiteiten bij.

 

Nieuws & agenda

***HEEL-ALL *** OUDE KRUIDEN, NIEUWE WEGEN!


Je weet veel, je kunt veel… En nu?

Wat is een volgende stap naar moeiteloos en liefdevol ‘zijn’? En hoe kun je kruiden inzetten zonder dat je ze letterlijk bij de hand hebt?

 

Zelf was ik al een poosje op zoek naar een meer energetische manier van werken met kruiden, en toen kwamen Rob en Aafke op mijn pad...

Speciaal voor cursisten van de Groene Zon is er nu een inspirerende, korte, intensieve cursus van drie avonden.

Misschien ben jij er ook aan toe om nieuwe wegen te verkennen en nog meer in je kracht te komen vanuit verbinding met het alomvattende bewustzijn, het 'heel all' dat ons omringt?

 

Als ik het samenvat is de cursus vooral bedoeld als ondersteuning opdat het prachtige wezen dat jij bent zich met al jouw helende krachten kan ontplooien.

 

Rob Heiligers (misschien bekend van theater en Natuurlijk Genezen, en met wie ik afgelopen zomer een week in Zwitserland doorbracht) en zijn heldervoelende collega Aafke Douma zijn de gidsen die jou in drie avonden gaan begeleiden op dit mooie pad. Onlangs kreeg ik zelf een dag les van hen een workshop en daaruit volgt nu korte maar zeer intensieve cursus. Ik ga zelf ook meedoen en verheug me er al op.

 

Drie dagdelen met als thema’s ‘liefdevol hartstralen’, ‘natuurlijk afstemmen op Heel-All’ en ‘kruiden energetisch kunnen inzetten’.

 

Lees meer over Rob en Aafke op www.robheiligers.nl en www.aafkedouma.nl
* 3 keer op donderdagavond van 19.00 tot 22.00 in Groningen/Beijum.

* Start: 13 november. Overige data: 11 december en 15 januari 2015. Opgave voor 3 nov. Max aantal deelnemers: 16

* Prijs inclusief thee, koekjes en materiaal: 147 euro.

 

Een wat hogere prijs dan jullie van mij gewend zijn, maar dit is wel iets waar je de rest van je leven plezier van hebt en bovendien is de cursus eigenlijk een soort samenvatting van vele andere cursussen.

 

Workshops in de komende tijd:

 

longbasem en hoestdrank: dinsdagmiddag 25 november

 

smeerwortelzalf: dinsdagmiddag 16 december

De workshops duren van 14.00 tot ongeveer 16.30

Prijs 25 euro inclusief de kruidenproducten, thee en koekjes

Minima 20 euro.

 

Meditatieve wandeling door het kruidenlabyrint:

Er staan nog twee meditatieve wandelingen gepland voor dit jaar en wel op vrijdagmiddag 28 november en 19 december

Wytze Visser is de initiator van deze wandelingen door het prachtige kruidenlabyrint in de kinderwerktuinen in Beijum en je kunt gratis meewandelen met ons en aansluitend nog een kopje thee drinken in de theeschenkerij van de Groene Zon.

Verzamelen om 13.30 bij de ingang van stadsboerderij de Wiershoeck. De wandeling duurt ongeveer een uur.


Zaterdag 22 november 2014 Nationale Samen-zijn-we-rijk-dag
Ook bij de Groene zon is een samenzijnwerijk dag...
Je kunt je leuke niet meer gebruikte spullen inleveren en als je wilt weer iets anders leuks mee naar huis nemen.
Alleen maar inbrengen of alleen maar iets ophalen kan ook.
Je kunt om 10 uur spullen inbrengen tot 1 en de mensen die iets ingebracht hebben mogen dan ook al spullen meenemen.
Vanaf half 2 tot 3 uur iedereen is welkom om te kijken of er een leuk kado voor hen bijzit
Heb je zin om mee te helpen die dag?
Neem even contact met mij op, tel 0505491848. Je zou ook een bijdrage kunnen leveren in de vorm van iets lekkers voor deelnemers, eventueel te ruilen tegen iets anders of zo. ?het lijkt me leuk om te kijken hoe ver we komen zonder dat er geld aan te pas komt...

Ik maak een lekkere pan soep!

De Samenzijnwerijkdag is een landelijk initiatief van de Stichting Buitengewoonzijn.NU
Adressen waar de samenzijnwerijk dag plaatsvindt vindt je op www.buitengewoonzijn.nu

 

Verwacht:

kruiden van de winter

4 x op vrijdagochtend.

Start 13 februari 2015, daarna wekelijks muv de krokusvakantie

KRUIDENWANDELEN EN NATUURKRACHTEN IN ZWITSERLAND 2015
Er zijn in 2015 twee weken waarvan de eerste speciaal geschikt is voor mensen die om wat voor reden dan ook niet ver kunnen of willen lopen.

Week 1 van 7 tot 14 juli staat om het teken van meer genieten en minder wandelen
Week 2 van 15 tot 22 juli is voor mensen die een dagelijkse min of meer stevige wandeling waarderen.

Heerlijk tot rust komen in de bergen. Ik geef de cursus voor het 9. Jaar en ken de omgeving op mijn duimpje.
Dit jaar werk ik samen met Janet Frieling, mede-kruidenvrouw en uitstekend kokkin.

In de eerste week is er dagelijks een uitstapje met kleine kruidenwandeling in dit prachtige alpengebied vol bloemen en kruiden. Daarbij maken we veel gebruik van lokaal vervoer: kabelbaantjes, bus en treintje. Ook zonder ver te lopen zullen we vele planten en kruiden ontmoeten en uiteraard valt er rondom te genieten van het overweldigende uitzicht, de stilte, de schone lucht en de diepe kracht van deze magische streek. Er is veel ruimte voor rust en het programma kan individueel worden aangepast.
In de tweede week bouwen we de wandelingen geleidelijk aan op met als hoogtepunt een tocht naar het Alpenhotel Obersteinberg, dat alleen te voet te bereiken is. Een prachtige plek met fantastisch uitzicht en zonder elektriciteit. We zullen daar een of twee nachten blijven.
Je geniet van de stilte en de prachtige en bijzondere flora en fauna die op deze hoogte te vinden zijn. Ik heb er vorig jaar zelfs adelaars gezien! Maar ook de overige dagen staan er prachtige wandelingen op het programma door de veelal ongerepte natuur.
In beide weken staat genieten voorop. De weken zijn met name bedoeld voor volwassenen; maar enthousiaste kinderen zijn welkom!
* Vraag voor meer informatie de aparte folder aan.


En dan nog een leuk ding:

 

STICHTING KENNISCENTRUM KRUIDENRVARING GRONINGEN

 

Hieronder het persbericht:

 

Ja het is een hele mondvol maar dan heb je ook wat.
Sinds enkele weken is Groningen een bijzonder kenniscentrum rijker waar ook u mogelijk een steentje aan bij kunt dragen. Kenniscentrum kruidenervaring wil onder andere ervaringen met kruiden verzamelen, opslaan in een toegankelijke databank en doorgeven aan volwassenen en kinderen.


Veel mensen denken dat gezing uit de natuur een gepasseerd station is, terwijl er in de gezondheidszorg miljoenen bespaard zouden kunnen worden met preventie en ondersteuning door middel van geneeskrachtige kruiden.


Initiatiefneemster, kruidenvrouw Saskia Nieboer runt al 24 jaar een kruidenstudiecentrum in de stad Groningen en laat met de oprichting van dit kenniscentrum een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: “Heel veel mensen hebben ervaringen met de behandeling van allerlei eenvoudige aandoeningen op natuurlijke wijze, maar hoe kun je die kennis toegankelijk maken voor anderen en bij voorbeeld ook voor professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg? Via onze databank kan men straks eenvoudige oplossingen vinden voor allerlei klachten, met kruiden uit de natuur om ons heen en gestaafd door ervaring. “


Op dit moment is de website nog niet in de lucht, maar kruidenervaringen (goede maar ook minder goede) zijn al van harte welkom op saskianieboer@gmail.com De stichting is nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te helpen bij dit project.

HEB JIJ ZIN IN LESGEVEN AAN KINDEREN

 

Het leuke is: wij zijn bezig om allerlei workshops op te zetten voor mensen die het leuk vinden om les te geven aan kinderen. Misschien iets voor jou? Laat het dan zo snel mogelijk weten. Als het goed is gaat de eerste cursus in februari van start. We zijn bezig om een aantal lessen te ontwikkelen die op BSO’s of op scholen gegeven kunnen worden. k heb zelf ongeveer 20 van die lessen gegeven met veel plezier. Het is de bedoeling dat je zo’n les van ongeveer 1,5 uur met 2 personen geeft en dat je van de stichting daar een onkostenvergoeding voor krijgt. Uiteraard neem je een leskist van de Groene zon mee naar de workshop waar alles in zit

Enthousiast? Bel of mail!

Ik wens jullie een goed tijd met veel rust en inkeer en prachtige herfsttinten ook! saskia

Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.