Nieuws & agenda

Nieuws & agenda

 Goed nieuws, de cursussen kunnen weer beginnen!

We hebben uitgebreid geschoven met tafeltjes om aan de 1,5 m eisen van de overheid te kunnen voldoen, en dat is gelukt. En ook qua hygiène komt het goed....

 

JAARCURSUS 'HET KRUIDENPAD' start weer! Doordat de groepen kleiner zijn vanwege corona starten er drie groepen

Helaas zitten alle groepen inmiddels vol. 

Blijkbaar willen veel mensen hun gezondheid extra ondersteunen in deze barre tijden....

 

IN mei begint er weer een nieuwe jaarcursus op dinsdagochtend. 

 

Dit betekent wel dat andere cursussen niet doorgaan. De cursussen kruiden van de herfst, huisapotheek en de basiscursus zullen in 2021 waarschijnlijk weer van start gaan. Mogelijk is er in de krokusvakantie op 23, 24 en 25 februari een compacte cursus huisaoptheek om het toch nog een beetje goed te maken. 

Tja, dit is overmacht, ik had het ook liever anders gehad....

 

Tips tegen griep, mogelijk ook werkzaam bij Corona

Geschreven samen met Janet Frieling van Gekruid en Geroerd en Afke Abbas

Tot nu toe hebben we hier in het Noorden weinig met corona te doen gehad. Het is zekerk geen eenvoudig virus, doordat het in plaats van 2 dna/strengen maar 1 streng heeft kan het gemakkelijk muteren en heb je ernstige en minder heftige varianten. Dat betekent dat het niet gemakkelijk, zo niet onmogelijk zal zijn om een werkzaam vaccin te ontwikkelen. Dus wat kunnen we het beste doen? Gezond blijven!

Hieronder algemene informatie ter ondersteuning van je gezondheid. Uiteraard moet je bij ernstige klachten altijd een arts raadplegen... 

 

Punt 1 is: niet bang zijn, het verloop is lang niet bij iedereen ernstig… Zeker Corona treft met name oude mensen en mensen die verzwakt zijn door ziekte of andere oorzaken. Vertrouw op je zelfhelende vermogens! Psychische weerstand is een niet te onderschatten factor in dit geheel. Stress en angst geven het virus extra krachten....

Een mens die verder gezond is kan een eventuele periode van griep zien als een kans tot loutering en reiniging.

Preventie: Zorg goed voor jezelf, neem voldoende rust en ga lekker naar buiten in de natuur. Zorg voor warme voeten en eindig met kou water als je gaat douchen. Krijg je voldoende  gezonde voedingsstoffen binnen? Denk aan producten die van nature veel vitamine C bevatten zoals kool, uien en allerlei fruit en aan producten die rijk zijn aan kiezelzuur zoals gedroogde vruchten, peulvruchten, haver, vers korianderblad en van de kruiden heermoes, brandnetel en longkruid.

Extra aandacht voor de darmflora is verstandig. Bij de natuurvoedingswinkels is acidophilusmelk te koop, een soort karnemelk maar dan veel lekkerder  en uiteraard zonder suiker of andere dubieuze toevoegingen. Neem hiervan een op de nuchtere maag een klein glaasje. Als alternatief kun je ook kiezen voor melkzuur gegist bieten- wortel- of groentesap of melkzuur gegiste groente zoals zuurkool en verder voor melk- of water kefir, kombucha of ormus. Een gezonde darmflora ondersteunt het afweersysteem en zorgt dat we alle mineralen en vitamines die we eten ook daadwerkelijk op kunnen nemen.

Vitamine D: een tekort kan de oorzaak zijn van een verminderde weerstand. Zorg voor voldoende zonlicht... En verder bevatten vette vis en volle melkproducten met name veel vitamine D. Wil je extra vitamine D innemen, zoek dan een soort die is opgelost in olie.

Zink, ik ben gen fan van supplementen maar zink schijnt de weerstand enorm te verhogen, dus ga voor extra zaden zoals zonnebloempitten, hennepzaad, poempoen/ of pijnboompitten, sesamzaad, cashew/ ofpecannoten en mocht je vlees of vis eten, voor schaaldieren zoals oesters. Of neem een supplement.

Knoflook: Neem ter preventie een extra dosis rauwe knoflook (dat houdt eventuele dragers van het griepvirus meteen op afstand) of maak knoflooktinctuur. Neem hiervoor een bol biologische knoflook, schil de teentjes en doe ze fijngesneden in een potje dat ongeveer halfvol moet zijn. Giet er vervolgens zoveel graanjenever op tot het potje vol is en zet het op een warme plek, bij voorbeeld in de woonkamer. Iedere dag even schudden en na 1 tot 3 weken is de tinctuur klaar. Neem hiervan voordat je het huis verlaat een theelepel.

Knoflookhoning: Je kunt ook een mengsel van knoflookstukjes in honing maken. dit wordt een elektuarium genoemd. Neem 5 tot 10 schoongemaakte knoflookteentjes, snijd ze in kleine stukjes en roer door 30 ml vloeibare honing. Laat het potje minstens een week staan alvorens de knoflookhoning te gebruiken. Hetzelfde aftreksel kun je ook maken met tijmblaadjes.

Neem in tijden van griep om je heen of verminderde weerstand van jezelf vóór je het huis verlaat een theelepel van dit honingaftreksel om je weerstand te verhogen. De knoflookhoning is jaren houdbaar en de smaak valt mee…

Roken met salie kan helpen om de lucht in huis schoon te houden, om je aura te reinigen van negatieve invloeden en om nare gebeurtenissen uit je huis te halen. Zij kunnen je weerstand eveneens verlagen...

Een blaadje salie in je wangzak gedurende enige tijd verhoogt trouwens de weerstand in je keel.

 

Verdampen: Ook kun je ervoor kiezen om etherische olie te verdampen of even spray te maken en zo bacteriën en eventueel griepvirussen te doden. Zeer geschikt zijn :

- tijm, salie, teatree, cajeput, eucalyptus, kaneel en citroen

Druppel wat olie op een zakdoekje of geursteen of gebruik een geurlampje of verstuiver. Voor een simpele spray: 1 theelepel zout of vloeibare handzeep mengen met 10 druppels etherische olie zoals tijm of eucalyptus (bij benauwdheid helpt waarschijnlijk venkel), in een flesje doen van 30 ml en het flesje verder vullen met gekookt water of als je het hebt schoonmaakalcohol 70 %. Klaar! Meerdere keren per dag een pufje boven je hoofd om je omgevind schoon te houden. 

 

Luchten: zorg voor voldoende frisse lucht in huis, mijd elektrosmog: tv, computer, mobieltje, doe een zoutlampje aan.

 

Sabbelen op iets

Om het keelgebied zo actief mogelijk te houden kun je regelmatig opiets sabbelen. In principe kan dat een kiezelsteentje zijn maar een (natuur)dropje is natuurlijk lekkerder.

 

Tinctuur om de weerstand te verhogen kun je onder andere maken van diverse natuurlijke antibiotica zoals echinacea (bloeiende plant of wortels), madeliefje (bloemen), tijm (takjes), salie (blaadjes), of duizendblad (blaadjes). Vul een potje los met het fijngeknipte kruid naar keuze of een mengsel van bovenstaande kruiden en giet er vervolgens graanjenever op tot het kruid geheel onder staat. Op een zichtbare plek zetten en dagelijks schudden. Na 1 tot 3 weken is de tinctuur klaar en hoeft alleen nog door een doek gezeefd te worden. Neem elk uur 5 tot 10 druppels bij griep, ook als je al ziek bent. Het herstel wordt zo ondersteund.  Geen tuin of tijd? Diverse kruiden zijn als tinctuur te koop.

 

Thee of tinctuur: Van de onderstaande kruiden, die op veel plekken te vinden zijn, kun je thee zetten of een tinctuur(met graanjenever) bereiden:

* smalle weegbree, hondsdraf, kleefkruid en klein hoefblad, salie, longkruid, tijm…

Neem van thee 2 tot 3 kopjes per dag en van tinctuur 3 tot 10 keer daags 10 druppels. 

Let op: kruiden die de weerstand verhogen zijn niet geschikt voor mensen die lijden aan een auto-immuunziekte of die een transplantatie hebben ondergaan.

Virussen bestrijden:

Er is voor zover ik weet in onze omgeving maar één kruid bekend dat echt een stof bevat die virussen tegen kan houden en dat is de vlier. Het gaat dan om de bessen, zij bevatten een stof die virussen eraan hindert enzymen te produceren die de gezonde celwanden aan kunnen tasten. Daardoor kunnen ze gezonde cellen niet binnendringen.

Vlierbessen kunnen het beste ingenomen worden in de vorm van sap (zelf maken of oersap kopen bij reform- en natuurvoedingswinkels) of moes. Rauw zijn ze niet te eten aangezien ze blauwzuurglycosiden bevatten die bij verhitting verdampen.

Kruiden van verder weg die ook werken tegen griepvirussen:

-          zoethoutwortel

-          kaneel (liefst gemengd met honing als kuur) en kruidnagel

-          gember en kurkuma

Wat te doen als je toch griep krijgt.

* Mocht je je grieperig gaan voelen, neem dan als eerste rust!

* Zet een pot thee van een eetlepel versgeraspte gemberwortel met het sap van een halve citroen erbij en zoet eventueel met honing. Elk uur een klein kopje drinken ter ondersteuning van het afweersysteem

* Ook een pot thee van vlier- of lindebloesem werkt geweldig als je aansluitend meteen in een warm bed gaat met extra dekens en kruiken en zo de temperatuurstijging nabootst die je lichaam anders zou produceren om het griepvirus te doden.

* Vlierbessensap ondersteunt de longen en gaat de uitbreiding van het virus tegen

* Neem regelmatig een heet voetenbadje met twee handen zeezout erin. 15 Minuten in het water blijven en telkens heet water bijgieten zodat het badje op temperatuur blijft.

* Tinctuur van wilgenschors of tabletten met wilgenschors werken net als een aspirientje: koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend

* Bij koorts: eigenlijk is koorts een goed teken, het lichaam probeert de virussen uit te schakelen. Als de koorts te lang duurt kan dat belastend zijn voor het lichaam. Neem dan een kom met lauw water en doe er een flinke scheut azijn in. Doop hierin een theedoek en wikkel deze uitgewrongen rond de kuiten (leg van tevoren een plastic zak onder de benen) Herhalen zolang de koorts hoog is. Deze behandeling is alleen geschikt als de voeten warm zijn. Bij koude voeten kun je de theedoek op het voorhoofd leggen.

 

Tot slot: griep doormaken kan een (waardevolle) periode van bezinning betekenen, zeker in deze tijd waarin rust niet vanzelfsprekend is. Onbehandelde griep duurt ca 1 tot 2 weken; met kruidenbehandelingen kun je die periode terugbrengen tot enkele dagen als je dat wilt.

 

Herstel na de griep:

- voldoende rust en frisse lucht

- voldoende vitamines, eventueel een kuurtje doen met eccinaforce of spirulina

- darmflora ondersteunen met probiotica en prebiotica

 

Grieppreventie uit de natuurvoedingswinkel:

 

* Weerstand ondersteunen via darmflora:

- acidophilusmelk, kefir, komboucha, brooddrank, zuurkool

* Weerstand ondersteunen met voeding die extra kiezelzuur bevat:

- haver (alle vormen), gedroogd fruit zoals dadels en vijgen, peulvruchten

* Weerstand ondersteunende kruiden

- gember (ook gembershotjes), kurkuma, knoflook, uien,

- extra rijk aan vitamine C: alle koolsoorten,  citrusfruit, rozebottels en duindoorn, in de vorm van elixer of zelfs jam.

  Vlierbessen-oersap hindert virussen eraan om gezonde cellen binnen te dringen.

- rode peper en sambal

* Bij beginnende keelpijn:

- sabbelen op een dropje, bij voorbeeld een pandadropje of laurierdropje

- theelepel (tijm)honing, langzaam op de tong laten smelten

* Kruidenthee zoals luchtwegen- of fluweelthee, vlier, gember, tijm, salie, linde en venkel, ook sterremix werkt prima bij hoest en zelfs benauwdheid.

 

Grieppreventie bij de Groene Zon:

Uiteraard kun je zelf heel veel doen ter voorkoming van griep: rust, goed eten, voldoende frisse lucht etc. Vertrouw op je zelfhelende vermogens. Stress en angst zijn slechte raadgevers….

Hieronder enkele producten die ondersteunend kunnen werken. Veel daarvan kun je ook thuis maken, dus het lijstje is vooral bedoeld ter inspiratie.

Namens moeder aarde wensen wij je een goede gezondheid toe!

 

* Preventief:

- tinctuur van valeriaan of citroenmelisse bij stress en spanning. Rust is de beste preventie!

- desinfecterende spray: regelmatig een pufje boven uw hoofd om de lucht te desinfecteren. Ook geschikt voor ruimtes waar meerdere mensen zijn. Niet in de ogen of op de huid sprayen. Je kunt zoiets simpel zelf maken: 1 theelepel zout mengen met10 druppels etherische olie naar keuze, zie hieronder en 25 ml bronwater. Samen in een flesje met verstuiver, goed schudden, klaar

- luchtwegenthee: houdt de luchtwegen schoon en sterk: met tijm, klein hoefblad, salie, longkruid, hondsdraf, weegbree etc.

- immuundruppels, de naam zegt het al. Versterken het afweersysteem Ook weer met bovenstaande kruiden

- vlierbessenhoestdrank houdt de slijmvliezen sterk en helpt tegen hoest: kokk gember, kaneel en kruidnagel fijngestampt een half uur in 300 ml water, dan zeven en 1 fles vliersbessenoersap plus 100 gram oersuiker erbij doen. Kokend heet in flesjes met goede schroefdop, klaar. Bij ziekte elk uur een klein theelepel.

- etherische olie om te verdampen (geurlampje, zakdoek, spray):

  Denk aan tijm, salie, alle soorten den, spar, jeneverbes, teatree, cajeput, eucalyptus, munt, kaneel, kruidnagel en bij benauwdheid venkel en anijs. Gebruik niet meer dan enkele druppels, het is gauw te veel!

- turbo-voetenbad kan het hele systeem een boost geven bij beginnende griep

 

* Bij ziekte:

- vlierbessendrankje tegen hoest, benauwdheid en koorts

- heemstdrankje bij pijnlijke of vastzittende hoest (op basis van heemstwortel, melassestroop en zoehoutextract)

- thee van verwarmde zaden zoals venkel, kummel, (ster)anijs en kardamon, of koop kant en klare sterrenmix : bij hoest, pijn, benauwdheid

- longbalsem of zoiets als dampo bij hoest, pijn op de borst en benauwdheid

- immuundruppels met eerder genoemde kruiden zoals weegbree, longkruid en hoefblad om de ziekteperiode beter door te komen. (thee kan ook)

- bij benauwdheid: etherische olie van venkel of kummel om de longblaasjes te ontkrampen: in een geurlampje (niet langer dan een half uur per keer) of op een doekje of geursteen in de buurt van de zieke

 

 

 

 

 

Aangezien onze overheid uitsluitend bezig is met maatregelen om besmetting te voorkomen wordt het hoog tijd dat wij zelf iets ondernemen. Want is het niet vreemd dat er geen enkele tip gegeven wordt over hoe je gezond kunt blijven en je weerstand kunt versterken?

Nou weet ik zeker dat er heel veel kennis en expertise is omtrent gezond blijven, zeker onder jullie die mijn berichten van de laatste tijd hebben gevolgd.

Daarom stel ik voor om overal in het land steunpunten te maken waar mensen voor hulp terecht kunnen en dan denk ik vooral aan tips over hoe je je weerstand en gezondheid kunt ondersteunen. Dat kan immers op heel veel manieren.

Laten we al onze expertise inzetten om de mensen om ons heen weer sterk te maken, zowel lichamelijk als geestelijk.

Ben jij iemand die mee wil helpen, print dan het logo uit en plak het op je raam of op je praktijkplek. Zo weten anderen dat ze bij jou hulp kunnen krijgen, misschien in de vorm van informatie maar misschien ook in de vorm van andere tips. Wie weet wil je kruiden uit je tuin delen, samen mediteren of mensen een voetenbadje geven. Er is geen ‘hoofdkantoor’ of ‘directie’ in dit systeem, we verbinden ons als helpers met de kosmos en doen wat wij kunnen. In mijn geval is dat werken met kruiden en waar ben jij goed in?

Het logo stelt een coronavirus voor, maar dan doorgesneden en plat gelegd en dan krijg je ineens een middeleeuwse burcht met kantelen waar bloemen op groeien. En de naam ontstond doordat ik dacht, niet te veel macht geven aan corona. Dus daarom CORONEE.

 

 

 

Het lukt me nog niet om hier het logo te zetten...

Afgelopen zaterdag hebben we het Coronee-gezondheidssteunpunt in Groningen geopend, dat bestaat uit natuurvoedingswinkel De Wiershoeck en ons kruidenstudiecentrum. En hopelijk volgen er vele!

 

WORKSHOPS gaan voorlopig niet door. maar dan heb je een idee van wat ik van plan was...

 

Eetbare wilde kruiden: woensdagmiddag 25 maart

 

  De lente is vroeg dit jaar en er zijn al heel veel lekkere kruiden

 

- Werken met de maanagenda: woensdagmiddag 8 april

  Leer de maanagenda gebruiken, m.n. bij het werken met kruiden

 

- Smeerwortelzalf maken:      woensdagmiddag 22 april

  Een heerlijke zalf voor spieren, gewrichten, botten en pezen

 

* Prijs per workshop: 27,50,  minima 22,50, * Tijd: 13.30 – 16.00

 

OPEN DAG EN KRUIDENWANDELING DOMIES TOEN

zondag 19 april. 

 

KRUIDENWANDELINGEN IN EN OM DE WIERSHOECKTUIN

Een wandeling start bij de ingang van de Wiershoeckwinkel en duurt ca.1,5 uur inclusief een kopje thee na afloop.  Telkens op vrijdagavond. Data: 22 mei en 19 juni. Graag even aanmelden.

 

 

 

KRUIDEN VAN DE LENTE:  vanaf 15 mei

De kruiden beginnen weer te groeien, hoe kunnen ze je gezondheid

 ondersteunen? * Prijs inclusief thee en materiaal: 110, minima 85,-

* Start: 4 x op vrijdagochtend vanaf vrijdag 15 mei, 9.45 tot 12.15

   

 

 

Chinese Geneeskunde met Westerse kruden:

Introductieworkshop 23 mei 2020

De cursus gaat in de herfst van 2020 starten. 

 

BASISCURSUS CHINESE GENEESKUNDE MET WESTERSE KRUIDEN 

9 keer op een hele zaterdag, deze cursus geeft het Ohm-instituut en je krijgt ook toegang tot de digitale leeromgeving met filmpjes en opdrachten. 

Start: september 2020.

Kosten 1250 euro

 

EIGENTIJDS FESTIVAL bij Ekolonie in Frankrijk

van 4 tot en met 11 juli zijn wij weer te vinden op dit inspirerende en gezellige festival. Wie weet zien we je daar? 

 

GRIEKENLAND  in de lente: deze cursus is een jaar verschoven en vindt in 2021 plaats van 10 april tot en met 24 april met trein en boot! Dus lekker onthaasten zonder te vliegen. Wandelen, kruiden vinden, zwemmen, lekker eten, Grieken ontmoeten, naar de markt, aan zee zitten en…  sinaasappelbloesems  ruiken!

Nog 1 plek vrij...

Vraag  voor meer informatie de speciale folder aan.

 

ZWITSERLAND: 15 – 24 juli, met de trein of eigen vervoer

Heerlijke wandelen, genieten van de kruiden, lekker eten etc. Ook verblijven we 2 nachten in een berghotel op 2000 m dat je alleen te voet kunt bereiken…Vraag voor meer informatie de aparte folder aan.

  

SUMMERSCHOOL: 17-21 AUGUSTUS 2020

5 dagen intensief bezig met kruiden, speciaal voor mensen die ver weg wonen of geen tijd hebben om de wekelijkse lessen te volgen 

 

STICHTING KENNISCENTRUM KRUIDENERVARING GRONINGEN

Om te vieren dat ik 30 jaar les gaf over kruiden heb ik deze stichting opgericht.

Het doel is (in het kort) het verzamelen en doorgeven van ervaringen met kruiden.

Die kennis is nu veelal mondeling en het lijkt me goed om deze vast te leggen op een overzichtelijke en toegankelijke manier zodat iedereen er plezier van kan hebben.

 

We hebben in middels de ANBI-status gekregen van de overheid, mooi hè? Dat wil zeggen dat de stichting een algemeen nut beogende instelling is en dat je bij voorbeeld giften af kunt trekken van de belasting...

 

Heb jij kruidenervaringen die je wilt delen? Mail of bel ons!

Wij hebben een start gemaakt met het verzamelen van ervaringen met geneeskrachtige of eetbare kruiden. Voorlopig zijn deze welkom op mijn emailadres:saskianieboer@gmail.com.

Ook is de site in de lucht maar nog niet helemaal bij gewerkt helaas: www.kruidenervaring.nl. Hulp is zeer welkom! Ik blijf nu steken op technische details...

 

 

 

 

Goed nieuws: De Groene Zon is voor de komende jaren weer officiëel erkend als opleidingscentrum. Ons centrum is doorgelicht en geschikt bevonden door het Centrum Registratie Kort Beroeps Onderwijs van de overheid. (CPION / CRKBO)

Paardenbloem, foto: geertfotografeert.nl

 Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.