Programmaoverzicht >> Cursussen >> jaarcursus

JAARCURSUS “HET KRUIDENPAD"

OVER DE JAARCURSUS 2022

 

START: 15 of 16 september

 

 Helaas zitten alle groepen op dit moment vol. Ik kan je wel op de wachtlijst plaatsen en mogelijk komt er toch nog plek, dat weet ik rond 3 september...


De jaarcursus wordt gegeven op 34 donderdag/ of vrijdagochtenden van 9.45 tot 12.15 uur. Ook start er een groep op donderdagavond van 19.30 tot 22.00. Daarnaast zijn er voor elke groep nog 3 zaterdagen van 10 tot 16 uur, speciaal bedoeld om grotere projecten aan te kunnen pakken zoals een wortelketting of een excursie. Totaal krijg je 100 uur les.


 begin september zijn erinformatie-inloopochtenden  op 8 of 9 september tussen 10 en 12 uur plus een inloopavond op 8 september  tussen 19.30 tot 21 uur. je kunt dan het lesmateriaal zien, de lesruimte en natuurlijk ook kennismaken met mij, de docent... Je kunt gerust langskomen maar de cursussen zitten vrees ik allemaal al vol. Het is niet anders....

WELKOM!


HET LEVEN IS EEN REIS MET VELE MOGELIJKHEDEN.

GA EEN STUKJE MET ONS MEE LANGS HET KRUIDENPAD. DE BAGAGE DIE JE VERGAART ZAL GOED VAN PAS KOMEN OP JE VERDERE LEVENSWEG.

INTRODUCTIE:

Geneeskrachtige kruiden worden al sinds de oertijd door mensen en dieren gebruikt om hun gezondheid te ondersteunen. Ook in onze tijd hebben ze nog niets van hun werking ingeboet en is het heerlijk om bezig te zijn met planten, hun aard te leren doorgronden en de hulp te ervaren die zij ons kunnen bieden.

 

 

DOEL VAN DE CURSUS:

Doel van deze cursus is een grondige kennismaking met de veelzijdige geneeskracht van kruiden als ondersteuning van je eigen helende vermogens.

Aan het einde van het jaar

- kennen de cursisten de belangrijkste West-Europese kruiden in al hun facetten

- kunnen cursisten diverse kruidengeneesmiddelen bereiden

- zijn de cursisten in staat om zichzelf en de mensen om hen heen te ondersteunen met geneeskrachtige kruiden en om eenvoudige aandoeningen zelf te behandelen.

- hebben de cursisten een persoonlijke groei doorgemaakt met het accent op intuïtie.

DE THEORIE:

- de inhoudsstoffen en de directe werking op het lichaam:

· ieder kruid bevat stoffen die invloed hebben op wat er in het lichaam gebeurt. Zo kan een kruid met veel slijmstoffen bijvoorbeeld hoest verzachten of de stoelgang stimuleren. Andere kruiden werken weer reinigend, versterkend, rustgevend etc.

- de energetische kwaliteiten die inspelen op de vier temperamenten van de mens:
· al vanaf het begin van onze jaartelling onderscheidt men vier verschillende typen: de cholericus, de sanguinicus, de melancholicus en de flegmaticus. Aan ieder type wordt een element toegekend evenals kwaliteiten zoals heet of koud en nat of droog. Diezelfde eigenschappen zijn ook weer in kruiden terug te vinden. Met het passende kruid komt het lichaam weer in balans.

- de betekenis voor (met name) de psyche die te herleiden is vanuit de signatuur en de typologie van ieder kruid op zich:
· Aan de hand van de kleur, de geur, het uiterlijk, de groeiwijze, de standplaats etc. valt veel over de werking van de plant te ontdekken. Gedeeltelijk is hier literatuur over, maar op een ander niveau gebeurt dit ook intuïtief.

- de rol van het kruid of de plantenfamilie binnen de astrologie:
· Ieder kruid wordt op basis van uiterlijke of innerlijke kenmerken gekoppeld aan één of meer planeten. Met behulp van elementaire astrologie kun je interessante verbanden gaan zien tussen mensen en kruiden.

 

DE PRAKTIJK:

In deze jaarcursus komt het echte kruidenhandwerk regelmatig aan bod: olie, tinctuur, siroop, zalf, crèmes, tandpasta, dromenvangers, zeep en kruidenkussentjes maken, kruiden plukken en drogen, thee mengen etc. Verder maken we onder andere een intuïtieve bloesemremedie en (als het kan) een remedie uit de gemmotherapie. Ook leer je werken met eenvoudige middelen zoals zout en klei.

Aangezien de cursus door de seizoenen heen loopt, komen alle aspecten vanzelf naar voren. Regelmatig gaan we naar buiten om de kruiden in hun natuurlijke omgeving te leren kennen en hun eigen aard te bewonderen. Ook volgen we de jaarfeesten en sommige rituelen die daarbij horen.

 

 

 

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING:

Als laatste aspect van de cursus wil ik de persoonlijke groei van jou als cursist noemen. Het is een hele uitdaging om een jaar lang intensief met een onderwerp bezig te zijn. Je krijgt af en toe (facultatief) huiswerk en het is goed mogelijk dat je ook buiten de cursus meer met kruiden zult gaan doen.

Door het intuïtieve werk met de kruiden en de contacten binnen de groep zelf, bereik je een verdieping van je persoonlijke kwaliteiten.

Naast het lesprogramma heb je recht op een sessie bloemenpsychometrie, waarbij je met behulp van een bloem kunt zien, waar je in het leven staat en hoe jouw weg eruit kan zien.

 

DE KOSTEN

Helaas hebben ook wij te maken met stijgende kosten. De kosten voor deze jaarcursus bedragen 995 euro inclusief cursusmap, al het materiaal, thee, koffie (en koekjes...) en een individuele bloemlezing. Gespreid betalen is mogelijk. Het is een berg geld maar je krijgt er wel veel voor terug en je maakt ook nog eens gaandeweg je eigen huisapotheek en huidverzorgingsmiddelen en zo.
Minima kunnen in overleg deelnemen tegen een gereduceerd tarief.

Je kunt je aanmelden via de mail, schriftelijk of telefonisch. Je ontvangt dan een speciaal aanmeldingsformulier. Je aanmelding wordt definitief zodra 100 euro aanbetaling van het cursusgeld binnen is of een betalingsregeling is getroffen.DE DOCENTE, SASKIA NIEBOER:

Ik zie het als mijn taak de kennis over geneeskrachtige kruiden levend te houden en door te geven. Juist in een jaarcursus kan dat heel goed. Je komt dan ook in een zeker ritme met elkaar en met de natuur. Ik geniet er iedere keer weer van om te horen dat mensen anders naar de natuur gaan kijken, dankbaar worden voor alles wat om ons heen groeit en bloeit, meer contact voelen met de natuur en zichzelf en mensen uit hun omgeving met natuurlijke middelen kunnen ondersteunen...

 

 

 

Heb je vragen, bel of mail gerust: 050-5491848  saskianieboer@gmail.com.

 

De lesdata voor 2022 volgen nog. Zeer binnekort!

 

 

De lesdata in 2021:

september: 16 of 17, 23 of 24, 30 of

oktober: 1, 7 of 8, 28 of 29

november: 4 of 5, 11 of 12, 18 of19, 25 of 26

december: 2 of 3, 9 of 10, 16 of 17 en reserve: 23 of 24

Houd reservedata vrij, soms hebben we ze nodig.

Er zijn ook verdiepingszaterdagen gepland.

Voor de donderdagochtendgroep is dat 31 oktober

voor de donderdagavondgroep is dat 13 november en

voor de vrijdagochtendgroep is dat 20 november. Beide laatste data met een kleine slag om de arm want op één van de zaterdagen in november wil mijn moeder haar 91. verjaardag nog vieren.

Dan gaan we door in 2022:

januari: 13 of 14, 20 of 21, 27 of 28

februari: 3 of 4, 10 of 11, 17 of 18

maart: 3 of 4, 10 of 11, 17 of 18, 24 of 25, 31of

april: 1, 7 of 8, 21, of 22, 28 of 29

mei: 12 of 13, 19 of 20

juni: 2 of 3, 9 of 10, 16 of 17, 23 of 24, 30 of

juli: 1, 7 of 8.

Reservedata: 14 of 15 juli

Ook in 2022 zijn er verdiepingsdagen:

donderdagochtendgroep: 23 april en 18 juni

donderdagavondgroep: 14 mei en 25 juni

vrijdagochtendgroep: 21 mei en 2 of 9 juli (nog niet zeker)

 
Je kunt ook het aparte informatieboekje over de jaarcursus aanvragen.

OVER DE VERVOLGCURSUS 2022/2023:

Deze cursus is bedoeld voor mensen die al heel veel van kruiden afweten of die het 1. jaar hebben gevolgd en is meer theoretisch. De lessen zijn om de week.

Er starten verschillende groepen: (data volgen nog)

 

 

 

* De vervolgcursus van 17 lessen

Het accent ligt bij het beter leren kennen van het verschillende organen en de klachten die daarbij horen. Je krijgt hier uitgebreide informatie over. Uiteraard is er veel aandacht voor de kruiden, met name overzichten van welke kruiden nu het beste bij welke klachten passen.  Ook zullen per les een paar kruiden, die in de jaarcursus nog niet aan bod waren gekomen, diepergaand behandeld worden.

Af en toe maken we ook een product dat bij de les past.

 

Het doel is met name een verdieping van je kennis, meer overzicht en het  meer gericht en passend kunnen behandelen van allerlei klachten van jezelf en de mensen om je heen.

Uiteraard zullen we elke les ook even stilstaan bij het seizoen en de kruiden die op dat moment extra aandacht vragen.

 

De cursus is speciaal bedoeld voor studenten van het Kruidenpad die het eerste jaar al hebben afgesloten en al veel kruiden kennen. 

 

 

Data en invulling:deze data zijn nog voor 2021, de nieuiwe data komen eraan...

 

7 of 14  september: start en kennismaking

1: Het systeem van Reckeweg

Dit systeem helpt je om in te schatten wat de aard is van bepaalde klachten en in hoeverre zij het functioneren van het lichaam beïnvloeden. In grote lijnen geldt; hoe ernstiger de klacht, des te voorzichtiger je moet zijn met kruiden.

Maar wat voor type kruiden kun je nou wel of juist niet inzetten bij bepaalde klachten? We gaan een aantal klachten en kruiden bij langs om te oefenen. Misschien is er een zieke uit je omgeving wiens klachten we (uiteraard anoniem) als casus zouden kunnen gebruiken? Mail me dan even  van tevoren.

 

21 of 28  september:

2: kruiden voor de huid

eerste hulp bij allerlei ongelukken in huis en onderweg. Je leert eenvoudige (brand)wonden, eczeem,, jeuk etc. verhelpen met kruiden en huismiddeltjes. We gaan ook een product maken voor in je EHBO-koffertje.

 

5 of 26  oktober:

3: kruiden voor de maag plus geschikte voeding

Hoe kun je de verschillende ongerieven aanpakken en wat is handig om in je EHBO-kastje te hebben? We maken uiteraard ook weer een kruidenproduct dat past bij het onderwerp. Je kunt van te voren een casus (situatie die je hebt meegemaakt op dit gebied) inbrengen waar we  in deze les aandacht aan kunnen besteden.

 

2 of 9 november

4: kruiden voor de darmen / voeding voortzetting / antroposofie

Naast specifieke kruiden voor de darmen behandelen we de vier temperamenten (humoraalpathologie) nog eens vanuit de antroposofie.. Je leert hoe je kunt bepalen welk voedingsmiddel en welk type kruiden voor wie het beste past. Als uitgangspunt gebruiken we de levensfasen van het kind en kijken dan verder naar onszelf en mensen uit onze omgeving..

We gaan de werking van enkele voedingsmiddelen aan den lijve ervaren.

 

16 of 23 november

5: kruiden voor lever en gal

De lever zit in ons lichaam als een spin in het web; hoe ondersteun je dit belangrijke orgaan met kruiden en voeding? Welke kruiden en voedingsmiddelen werken stimulerend, welke juist kalmerend en hoe kun je stenen in lever en gal voorkomen? Ook gaan we wat dieper in op de orgaanklok.

Praktisch leer je een leverkompres aanleggen en maak je een individuele ondersteunende tinctuur voor lever en gal.

 

30 november of 7 december

6: De vrouwelijke organen

In deze les is er speciaal aandacht voor de baarmoeder en de eierstokken. Hoe houd je ze gezond en vitaal?

Ook gaan we dieper in op klachten rond menstruatie en overgang. Je kunt hier met kruiden heel veel aan doen.

Je leert hoe je een kamillekompres aan kunt aanleggen op de onderbuik.

 

14 of 21 december

7: Blaas, nieren en de man

Elke 5 minuten filteren de nieren al ons bloed. Een hele klus en zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Hoe kunnen we ze ondersteunen? Hoe voorkom je blaasontsteking en wat kun je doen als je toch een ontsteking krijgt? Speciale aandacht is er ook voor de prostaat, ook al hebben we die niet allemaal…  Voorkomen van klachten, kruiden voor de prostaat

 

 

11 of 18 januari 2019

8: EHBO met kruiden voor de luchtwegen en het immuunstelsel

Wat te doen bij griep, verkoudheid en verminderde weerstand? Handige middeltjes om in huis te hebben (we maken ook een middel zelf), eenvoudige behandelingen die je zelf snel kunt uitvoeren en uiteraard een overzicht van de kruiden die bij verschillende klachten het beste passen.

 

 

25 januari of 1 februari

9: De basisprincipes van de gezondheidsleer volgens Kneipp

We gaan dieper in op de filosofie van Dr. Kneipp en de verschillende aspecten daarvan met het accent op de toepassing van water en kruiden. Je leert hoe je een begieting uit kunt voeren, hoe je een armbadje neemt en hoe een begieting volgens Kneipp in zijn werk gaat.

Facultatief is er in deze periode een bezoek aan de sauna om extra te oefenen.

 

8 of 15 februari

10: Lenteschoonmaak met natuurlijke middelen

Voorbereiding op de lenteschoonmaak; je kunt straks meeliften met de vastentijd.

Wat kun je zelf doen voor de bloedreiniging met kruiden en behandelingen? We stellen o.a. een individuele bloedzuiverende thee samen (afgestemd op jouw type) en doen een brandnetelkuur waarbij we elkaar begeleiden.

 

1 of 8 maart

11: Hart en bloedvaten

Waar zouden we zijn zonder ons hart? In deze les is aandacht voor het hart in al zijn verschillende facetten; psychisch en fysiek; ondersteunende voeding, aanpakken van lichte klachten met kruiden, preventie van hart- en vaatziekten met goede vetten… En dat precies op Valentijn!!

 

15 of 22  maart

12: Neus, oren, ogen

Beter zien met kruiden, hooikoorts voorkomen of genezen, hoe behandel je klachten zoals ontstoken ogen, oorpijn, holteontstekingen etc.

 

29 maart of 5 april

13: Sport en het bewegingsstelsel

Het mooie weer komt er aan, dus lekker naar buiten.

Hoe ondersteun je je lichaam bij het sporten, algemeen en specifiek voor zwaardere belastingen, wat is geschikte voeding, hoe voorkom of behandel je blessures

 

 

12 of 19 april

14: Aromatherapie

verdieping van je kennis en verschillende toepassingen bij allerlei klachten van zowel lichamelijke als geestelijke aard. Uiteraard gaan we ook iets maken waarbij etherische olie de hoofdrol speelt.

 

10 of 17 mei

15: Beestjes…

De zomer komt er weer aan en dat betekent naast lekker warm weer en veel zon ook een invasie van allerlei beestjes. In deze les behandelen we een aantal beestjes zoals muggen, luizen, vlooien, teken, wespen en bijen en hoe je je hiertegen kunt beschermen cq wat je kunt doen als je geprikt wordt.

We maken samen een speciale olie die gebruikt kan worden na tekenbeten.

 

24 of 31 mei

16: Kruiden voor het zenuwstelsel en de hersenen

Welke kruiden kun je inzetten bij stress, spanning, slapeloosheid, onrust, angst… En hoe houd je je hersenen fit en goed doorbloed tot op hoge leeftijd? Meng een persoonlijke thee; toegespitst op  jouw behoeftes; in de kruidenkast staan allerlei kruiden waar je uit kunt kiezen. 

 

7 of 14 juni

17: Afsluiting van het jaar en kruidenwis maken

Een mooi ritueel ter afsluiting van dit jaar; verbrand je oude wis en maak een nieuwe met steun van de hele groep! We kunnen ook kiezen voor een ander ritueel zoals een dispachio of een wandeling op een bijzondere plek.

 

21 of 28 juni zijn twee reservedatums om eventueel een les die niet door is gegaan in te halen...

 

 

Aanmelden en kosten:

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij bereiken op 050-5491848 of thuis op 050-5424688 of via saskianieboer@gmail.com.

De cursus van 17 dagdelen kost 365 euro inclusief materiaal, koffie, thee en natuurlijk de koekjes! Je kunt je aanmelden door 50 euro aan te betalen op NL30TRIO0212334050 t.n.v. de Groene Zon te Groningen en je in te schrijven via het opgavestrookje. Zou je het strookje ook in willen leveren als je je al opgegeven hebt? Ik was vlak voor de vakantie niet meer accuraat met het noteren van de inschrijvingen…

Voor minima bedraagt de prijs 315 euro. Je kunt in overleg ook in termijnen betalen. Per groep kunnen tussen de 6 en de 9 mensen meedoen.

Met een hartelijke  en groene groet en ik hoop tot ziens na de zomer, Saskia


De kosten: 365 euro voor het hele jaar (minima 315,-)                  

OVER DE OPFRISCURSUS

 

* De praktijkcursus van 9 lessen

doordat veel cursisten vorig jaar het tweede en het derde jaar tegelijk hebben gevolgd valt deze cursus waarschijnlijk uit en begint volgend jaar weer.

 

Deze cursus is bedoeld voor ex-cursisten die zin hebben om eens per maand hun praktische kennis uit te breiden en te verdiepen. Het programma ligt nog niet helemaal vast opdat er ook ruimte is voor verzoeken van jullie.

Hieronder heb ik een voorlopige opzet gemaakt, maar inhoud kan dus nog veranderen.

Er is 1 les per maand op

- dinsdagmiddag (13.30 tot 16/00) of

- woensdagochtend (9.30 tot 12.00).  

 

 

Les 1: Oogst

Kennismaking (mocht niet iedereen elkaar kennen) en verwerken van allerlei oogstproducten zoals fruit (bramen, vlierbessen, rozenbottels, sleedoorn- lijsterbes-, gele kornoelje-, duindoorn- of meidoornbessen)  en kruiden; we kunnen ze drogen (ik heb een speciaal kruidendroogapparaat) en het fruit verwerken tot fruitleer of snoepjes.

Heb je fruit over, dan kun je het (eventueel zo lang invriezen) deze les meebrengen om te verwerken.

 

Kruiden die je al langer dan een jaar in huis hebt kunnen we (aangevuld met een extra lekker kruid)  verwerken tot theemengsels voor in bad of voetenbadjes; dat ligt ook een beetje aan het aanbod.

Heb je nog (gedroogde) kruiden of fruit over, laat het mij dan even weten,

 

 

Les 2: Smeerwortel

- oogsten, verwerken, bewaren van de wortels en wat doe je met het blad?

We gaan uiteraard zalf en tinctuur maken en oefenen in kompressen aanleggen.

Heb je jong vers blad, breng maar mee dan gaan we daar iets lekkers van maken.

 

 

Les 3: Recepten uit de tijd van madame de Pompadour

Lekker aan de slag met verbluffend leuke recepten uit de middeleeuwen. We maken een fijne kloofjeszalf met onder andere kweepeer en appel erin plus hele leuke niet zepige balletjes waar je je handen mee kunt wassen..

Ik zoek nog kalmoeswortels voor deze les, heel middeleeuws namelijk. Groeien ze bij jou in de buurt? Graag meebrengen!

 

 

Les 4: Karité of sheabutter

Leer meer over dit bijzondere vet en hoe het de huid kan ondersteunen bij kou, nattigheid en temperatuurswisselingen. Uiteraard maken we een voedzame crème met karitéboter en een lippenpommade.

 

 

 

Les 5: Werken met je intuïtie

Kies een passend kruid / passende steen / passende bachbloesem etc.  met behulp van een pendel of vind advies door middel van een bezoek aan je medicijnkamer via een geleide meditatie. We gaan hier in deze les mee oefenen.

 

 

Les 6: Aloë-vera

Deze bijzondere plant verdient wel wat extra aandacht. Je krijgt uitgebreide theorie; hoe is zij te herkennen, wat zijn de inhoudsstoffen en hoe kun je aloë verwerken tot kompressen en crème? Aloë-vera crème is zonder meer de lekkerste crème die ik kan maken… Met een beetje geluk heb ik ook een stekje voor je.

Ook maken we vast een begin met het kiemen van de volgende les…

 

 

Les 7: Melkzure gisting en kiemen

Door melkzure fermentatie worden bonen, groenten, melkproducten en granen niet alleen beter verteerbaar; ze worden een medicijn voor je darmen en verbeteren je weerstand. Je leert de principes van het de melkzure gisting en ieder gaat een pot melkzure groenten  maken. daarin kunnen we ook allerlei verse lentekruiden verwerken.

Kiemen

Is het buiten koud en mis je de lente? Tijd voor het frisse groen en de hoogwaardige vitamines van kiemen uit allerlei zaden, granen en peulvruchten; ook uit kruidenzaden zoals brandnetel.

Ik zorg dat er ook al wat spruiten klaar zijn om te proeven en als het even kan bereiden we samen het middeleeuwse gezondheidsmiddel rejuvelac.

 

 

Les 8: kleefkruid

Hoe maak je ook alweer een mooie kleefkruidcrème, wat is de werking van kleefkruid in het algemeen en hoe kon je de tinctuur ook alweer toepassen? Even je kennis opfrissen en wat extra aandacht besteden aan de nieuwste inzichten.  Uiteraard ga je met een lekker potje crème naar huis.

 

 

Les 9: Afsluiting van het jaar; afmaken wat nog niet klaar was en eventueel kruidenwis vernieuwen

Stilstaan bij het afgelopen jaar en de wens die werkelijk in jou leeft…

Misschien hebben jullie ook nog een specifieke wens voor deze les? Een onbekend kruid behandelen of iets nieuws maken? Uiteraard krijg je ook een certificaat!

 

Excursie:

Als jullie zin hebben kunnen we samen nog een excursie plannen, naar een mooie tuin of een ander interessant gebied. Planning in overleg… Dit hoort niet bij de les maar is wel leuk!

 

Aanmelden en kosten:

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij bereiken op 050-5491848 of thuis op 050-5424688 of via saskianieboer@gmail.com.

De cursus van 9 dagdelen kost 190 euro inclusief materiaal, koffie, thee en natuurlijk de koekjes! Je kunt je aanmelden door 50 euro aan te betalen op rekening  NL30TRIO0212334050 t.n.v. de Groene Zon te Groningen en je in te schrijven via het opgavestrookje.

 

Voor minima bedraagt de prijs 165 euro. Je kunt in overleg ook in termijnen betalen.

Per groep kunnen tussen de 6 en de 9 mensen meedoen.

 

Met een hartelijke en groene groet en ik hoop tot ziens na de zomer, Saskia

en dan zijn er nog 

Het vierde,  vijfde, 6. en 8.  jaar!

voor wie nog niet klaar is met de kruiden: 

 

Met jullie wil ik graag per groep afspraken maken. Ik stel voor om per groep enkele dagen in het komende jaar te plannen en die in overleg in te vullen met kruidenactiviteiten.

Deze jaren zijn bedoeld voor vernieuwing. We werken wat meer intuïtief en iedereen kan onderwerpen inbrengen en meedenken over de uitvoering. De lessen staan dus nog niet vast…

Vorig jaar hebben we onder andere darmborsteltjes gemaakt, zwarte zalf, speciale brandgel, energetische remedie, detoxpleisters, schoonmaakmiddel met klimop, een aantal kruiden behandeld zoals betonie e, zevenblad en teunisbloem en het verschil behandeld tussen thc en cbd-olie. …

 

De lesdata staan nog niet vast.

 

 

 

Aanmelden en kosten:

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij bereiken op 050-5491848 of thuis op 050-5424688 of via saskianieboer@gmail.com.

Ik stel voor om per lesdag 45 euro te betalen en dat we dan samen lunchen zoals jullie het wel kennen....

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.