Nieuwsbrieven >> Overzicht vanaf 2014 >> Nieuwsbrief januari 2016

Nieuwsbrief januari 2016

Beste kruidenliefhebbers,

Mag ik jullie allereerst een heel bloemrijk en zonnig nieuw jaar toewensen?
En een simpele tip tegen alle straling die we dagelijks door ons heen krijgen: terug stralen!

Er zijn weer wat leuke berichten uit Groningen te melden:


De Natuur
Geen kou, geen sneeuw en de kruiden en planten bloeiden maar door…. Een hele rare winter en toen ineens ijzel en sneeuw hier in het noorden...
Ook als de dooi weer intreedt is het goed om een rustpauze in te lassen en even niet in de aarde te werken tot Imbolc op 2 februari. Mocht het dan nog vriezen; gewoon nog even geduld oefenen tot de vorst uit de grond is….
Wat wel kan is kruiden opeten en dan denk ik aan kippenmuur, veldkers, fluitenkruid, roomse kervel, zevenblad en paardenbloem en wie weet wat je nog tegenkomt.  Ze bevatten ook in de winter vitamine C en allerlei mineralen.

bessen en jong blad in januari, foto: Janet Frieling van gekruid en geroerd
Zevenblad

fluitenkruid


Een recept voor een winterse bruisbal voor in je voetenbadje
Nodig:     
    - 1 eetlepel gedroogde lavendel
    - 3 eetlepels zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
    - 1 eetlepel citroenzuur
    - 1 theelepel sesamolie
    - 5 druppels etherische olie naar wens


Bruisbal maken:
Zorg dat er geen water bij je ingrediënten komt, dan gaat je bal meteen al bruisen!
Leg het plastic zakje open voor je neer
Schep een voor een alle ingrediënten erin
Houd het zakje dicht en schud flink. Kijk er even in of alles goed gemengd is
Knoop het zakje goed dicht
Kneed nu de lucht uit het zakje,  net zo lang tot je een mooie bol hebt. Die bol wordt niet meteen stevig, dat kan wel een paar dagen duren.

Voetenbad zelf:
Laat een teiltje vollopen met lekker warm water en vul een thermoskan met kokend water en zet die ernaast. Doe nu je voeten en vervolgens de bruisbal bij het water. Als het goed is gaat het lekker bruisen.  Giet telkens wat kokend water bij zodat het badje lekker warm blijft.
Veel succes!

Stichting Kenniscentrum Kruidenervaring
De eerste zaden zijn gezaaid en er verschijnt al groen boven de grond zo te zeggen…
De ANBI-status is aangevraagd, dat zal ons helpen bij de subsidiegevers.
Er is hard gewerkt aan de site door Simon en Pi Qoui en hij is zo goed als klaar. Binnenkort in de lucht (of waar eigenlijk?), in ieder geval te bezoeken en doe dat vooral. We proberen ervaringen die mensen hebben met kruiden in kaart te brengen en  hoe meer kruidenervaringen er vermeld worden, hoe beter uiteraard.
Je kunt je ervaring zelf op de site zetten en dat kan ook anoniem. Het is de bedoeling dat het een soort vraagbaak wordt voor mensen die een kruid willen gaan gebruiken; waarom hebben anderen dat gedaan, op welke manier en wat hebben ze ervaren? Ik hoop dat in de toekomst ook mijn kruidencollega’s de weg naar deze site gaan vinden. De site is op dit moment nog niet actief, maar dat zal binnenkort gebeuren. Alvast de link er naar toe: www.kenniscentrumkruidenervaring.nl

Verder is een heel team van mensen die het leuk vonden om les te gaan geven over kruiden ingewerkt.  En het loopt goed, we hebben inmiddels al aan 200 studenten van het Alfa College les mogen geven. Leuk hè?
We hebben in de workshops onder andere natuurlijke schoonmaakmiddelen gemaakt met klimop en aftreksels van citrusschillen in azijn en we zijn bezig geweest met ‘lekkere luchies’; luchtverfrisser en een voetenbad-bruisbal maken met etherische olie erin.  Erg leuk om te doen en de studenten en het Alfa College zijn enthousiast.  
Mijn dank aan het team dat hielp met de voorbereidingen en de uitvoering is heel groot!
We kunnen nog wel wat versterking van ons docententeam gebruiken! Het blijkt dat het fijn is om met 3 tot 5 personen de workshops te verzorgen, dan kunnen we de taken verdelen en wordt het niet te zwaar. Dus, mocht het je leuk lijken; meld je bij mij (saskianieboer@gmail.com) dan kun je misschien de volgende voorbereidingsworkshop in de Groene Zon meedoen. Die workshops zijn bedoeld om de lessen voor te bereiden en alles klaar te zetten. De volgende workshop is gepland op donderdagmiddag 14 januari van 13 tot 15 uur en we gaan dan oefenen met de workshop zoethoutwortelhoestdrank maken.  Je hoeft trouwens geen docent te zijn om mee te helpen hoor!

Recept voor boerenkoolchips


zin om het jaar gezond te beginnen maar dan wel met lekkere hapjes, maak dan deze chips.
Ris 250 gram boerenkoolblaadjes van de dikke steeltje en masseer de bladeren tot ze lekker mals zijn. (met blaadjes uit een zakje gaat het niet zo goed vind ik) Je kunt ze nu ook rauw door de sla doen. Er zit heel veel vit. C in onder andere.
Maal in een keukenmachine of met een staafmixer 150 gram cashew-noten met een of twee rode paprika´s tot een soort pasta. Die noten ruiken niet lekker als je ze maalt maar het komt goed.

Breng de pasta eventueel op smaak met peper, kruidenzout en wat sambal en roer er vervolgens de boerenkoolbladeren doorheen totdat de bladeren bedekt zijn met de pasta.

Spreid ze uit op een bakblik. En nu wordt het een beetje lastig. Als je een droogoven hebt kun je de bladeren op 40 graden drogen gedurende 5 tot 8 uur. In de oven gaat het vaak wat harder en sneller doordat de temperatuur hoger ligt. Dan zijn de chips niet meer rauw en daardoor wat minder gezond. Je kunt de gedroogde chips luchtdicht afgesloten bewaren als het je lukt… Ze zijn namelijk erg lekker!

Speciaal voor bewoners van Beijum en omstreken
We hebben een prachtig natuurgebied midden in de wijk, de Groene Long. Helaas worden daar ook heel veel hondjes uitgelaten met achterlating van vele drollen en plasjes. Kruiden plukken is daardoor amper mogelijk.
Ik heb nu tijdens een wijkvergadering het voorstel  gedaan om het weilandje tegenover Boerderijum gedeeltelijk om te toveren tot een hondenvrije kruidenpluktuin. Er staat al een hek omheen en er zijn al fruitbomen geplant, daar zouden dan wilde en geteelde kruiden tussen komen te staan.  Het kan een ontmoetingsplek worden voor en door alle Beijumers die graag wat kruiden willen verzamelen op een schone plek en zelf b.v. geen tuin hebben. Met gezellige bankjes en zo…
Volgens de Gemeente moet ik nu medestanders gaan verzamelen, dus lijkt dit je een goed idee, laat het me weten. Met een beetje geluk is die tuin er dan in de zomer al.

Het programma in de Groene Zon voor de komende tijd

 

Basiscursus geneeskrachtige kruiden.

Je leert een flink aantal Westerse kruiden kennen (ik heb ze gedroogd en soms ook vers in de tuin) en toepassen bij allerlei eenvoudige klachten. Er hoort een lesboek bij de cursus, een workshop waarin we samen een product naar keuze maken en we gaan regelmatig even naar buiten om de kruiden te zien groeien in en om de Wiershoecktuin.
12 lessen op vrijdagochtend van 9.45 tot 12.15 vanaf 15 januari.

Prijs 205,- minima 180,- incl. lesboek, thee, koffie, koekjes en materiaal

Workshops:
Woensdagmiddag 20 januari: omgaan met de pendel
Dinsdagmiddag 26 januari: voedende huidcrème
Woensdagmiddag 24 februari: reiniging met voetenbadzout en kruidenthee
Dinsdagmiddag 29 maart: smeerwortelzalf
Workshops duren van 14 tot 16.30 en kosten incl. materiaal, thee en koekjes 27,50 minima 22.50

Kruiden van de winter
Dit keer op 2 hele zaterdagen speciaal voor mensen die van verder weg komen
Maak je eigen kruidenkussen, wintercrème, scrubzout, bodybutter, tandpasta, kiemgroenten en nog veel meer. Uiteraard gaan we ook op pad om kruiden te verzamelen die in de winter groeien.
Op 23 januari en 13 februari van 10 tot 16 uur.
Prijs incl. materiaal, thee, koffie, koekjes en soep: 100,- voor beide dagen samen, minima 80 euro.

kruiden stempel


Jaarcursus het Kruidenpad
Op 10 mei start er weer een jaarcursus op de dinsdagochtend. Een heel jaar bezig zijn met de kruiden die om ons heen groeien! Leer ze kennen, waarderen, verzamelen en verwerken tot allerlei mooie producten. Zo krijg je een rugzakje vol kennis en een plank vol zelfgemaakte kruidenmiddeltjes.
34 keer op dinsdagochtend plus 3 x een hele zaterdag.  Prijs 895 euro inclusief al het materiaal, thee, koffie, koekjes etc... Voor minima geldt een gereduceerd tarief en je kunt in termijnen betalen. Meer weten? Vraag het informatieboekje op of bel me voor een persoonlijke afspraak.

Lessen in Amsterdam
De eerste serie lessen is inmiddels gegeven, het was volgens mij een succes, we hebben veel gemaakt, geleerd en gezien en in de lente komt er mogelijk een vervolg op enkele zaterdagen. Meld je als je zin hebt om mee te doen of houd de site in de gaten!

Eigentijds Festival bij Ecolonie
Het festival is verhuisd naar Frankrijk en duurt nu een hele week  (je kunt geloof ik ook korter gaan…) Het is van 25 juni tot en met 2 juli
Mogelijk ga ik hier kruidenwandelingen verzorgen, dat ligt eraan of mensen daar zin in hebben (en zich daar voor opgeven). Lijkt me leuk om te doen!

Kruidenwandelreis naar Stechtelberg in het Lauterbrunnental in Zwitserland.
Voor de vroege planners, er is weer een 9-daagse kruidenwandelreis. Lekker genieten van de vele bijzondere kruiden, de schone berglucht, de klaterende watervallen en de prachtige vergezichten. Vertrek met de nachttrein op 19 juli, retour met de nachttrein op 28 juli.
Meer weten? Er komt weer een aparte folder aan.


Zwitserland weitje

 

Met een hartelijke en groene groet en wie weet tot ziens hier of daar, Saskia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.