Nieuwsbrieven >> Nieuwsbrief januari 2015

Nieuwsbrief januarie 2015

Kruidenstudiecentrum “DE GROENE ZON”
NIEUWSBRIEF JANUARI 2015

Beste lezers,
Daar staan we alweer aan het begin van een nieuw en vers jaar. Het is niet altijd eenvoudig om in deze wereld de moed te bewaren en het goede te blijven zien. Toch ben ik vol hoop. Er zijn zo geweldig veel mensen bezig met positieve dingen! En een van die mensen ben jij…
Ja ik weet hoe dit klinkt, maar ik voel dat we samen de wereld aan het veranderen zijn. Ik zie ons als een soort olievlek met prachtige kleuren, altijd verbonden en drijvend op wat er ook maar onder zit. Zoekend naar nog meer verbinding en samenhang, zich uitbreidend tot een prachtige bodem voor nieuwe ontwikkelingen en vooral voor verbondenheid in liefde.

Ook in de Groene Zon zijn veranderingen gaande.
Cursisten van verschillende jaargroepen zijn inmiddels zo verbonden dat sommigen in aparte lessen hun kennis komen delen met anderen uit hun groep en dat is heel verrijkend voor iedereen.

Daarnaast was ik afgelopen zomer in Zwitserland met Rob heiligers en zijn vrouw Rita Spijker (schrijfster van boeken die zeer het lezen waard zin overigens). Daaruit is een speciale cursus voortgevloeid die we “Heel All“ hebben genoemd en die Rob samen met zijn collega Aafke Douma aan het geven is in de Groene Zon. Omdat er veel interesse was starten wij in januari een tweede groep. Hieronder lees je er meer over.

In het nieuwe jaar hoop ik stichting Kenniscentrum Kruidenervaring goed op poten te krijgen. Inmiddels zijn er verbindingen met de Lichtwerkers uit Groningen en hebben zij ook technische hulp toegezegd, fantastisch! (wat zei ik; verbinding alom…)

Speciaal voor iedereen die niet in Groningen of omgeving woont en de reis te ver vindt; ik kom 4 zaterdagen naar Amsterdam om een cursus te geven:
Natuurlijk gezond met geneeskrachtige kruiden.
Het wordt een soort combinatie van de cursus huisapotheek met de basiscursus. Zeer waarschijnlijk heb ik een fijne locatie gevonden in de Dominicuskerk, vlakbij het station en vlakbij het Westerpark, dus helemaal top.
Hieronder lees je er meer over.

Mogelijk kom ik ook nog een paar dagen les geven in Lunteren, dat zit nog in de pen…

 


Maar nu eerst een kleine workshop lippenbalsem maken.
Het recept:

LIPPENPOMMADE (als alternatief voor blistex en labello)

Ingrediënten: voor 7 tot 8 lippenstifthulsjes
20 gram cacaoboter
5 gram bijenwas
5 ml amandelolie of andere olie

Bereiding:
Doe bovenstaande ingrediënten in een vuurvaste kom en zet deze in een pannetje met kokend water. Verwarm op laag vuur tot alles is gesmolten en houd warm, de pommade stolt snel namelijk en dan kun je niet meer gieten.
Je kunt enkele druppels etherische olie naar keuze toevoegen, b.v 3 druppels sinaasappel, 2 druppels honing en 2 druppels vanille, maar vergeet niet dan je dan iedere keer die smaak proeft en dat is vaak toch niet zo fijn….
Giet het mengsel in lippenstifthouders (van tevoren controleren of ze goed dicht zijn gedraaid, anders loopt de pommade er meteen onder weer uit) en laat opstijven. Bewaar wat pommade in de kan en houd die heet, dan kun je nog wat bijgieten om een mooi bolletje bovenop de stift te maken (zie foto),
Een goed schoongemaakte lippenstift- of pritstifthuls kan uiteraard ook als houder dienen ..
Laat de lippenstiftjes nu enkele uren opstijven in de koelkast. Voor gebruik even goed warm maken in je hand, dan smelt er rondom een dun laagje lippenbalsem en kun je de stift goed omhoog draaien. Anders draait het mechaniekje meteen al dol en werkt je stift niet. .

 


Gebruik:
Ter voorkoming van ruwe of gesprongen lippen.
Doordat deze pommade geen vaseline bevat blijven je lippen soepel zonder dat ze gelijk weer uitdrogen.
Niet op hele warme plekken bewaren in verband met smelten…

 

We hebben voor jullie een klein instructiefilmpje gemaakt:

Veel succes!

EETBARE KRUIDEN DE HELE WINTER DOOR:

Het begint koud te worden maar er zijn kruiden die zich daar niets van aantrekken. En ze zijn nog lekker ook! Eet af en toe een paar blaadjes voor extra vitamines en mineralen.
Hieronder een kleine greep:

Kippenmuur:
groeit meestal waaierachtig over de grond. Te herkennen aan kleine, gladde blaadjes aan kronkelende stengeltjes die vanuit één punt ontstaan De blaadjes zijn iets glanzend en middelgroen. Bloeit met kleine witte bloempjes in de lenteLook zonder look:
Rond gekarteld blad dichtbij de grond. Ieder blad komt apart uit de grond in de winter, als je een stengeltje vindt met daaraan meerdere ronde en gekartelde blaadjes, heb je waarschijnlijk hondsdraf te pakken…. Die kun je trouwens ook prima eten of in de thee doen.
Specifiek kenmerk van look zonder look: het blad ruikt sterk naar knoflook als je het tussen je vingers fijnwrijft. Toch is het een lid uit de koolfamilie en bevat het net als kool heel veer vitamine CPaardenbloem:
Het blad overwintert als rozetje dicht bij de grond. Lekker bitter en vol mineralen. Als je het klein snijdt en mengt met gewone sla valt de bittere smaak minder op…Madeliefje:
Zo sierlijk en teer maar intussen bloeit het wel de hele winter door! Je kunt de bloemetjes eten maar ook het blad dat in een rozetje tussen het gras groeit.
Goed voor de weerstand!Kleine veldkers:
Een prachtig rozetje dat je zo weg kunt wieden. Familie van de sterrenkers en de rucola met een pittige smaak. Vol vitamine C en mosterolieglycosiden die de weerstand verhogen en het lichaam verwarmen.
PROGRAMMA WINTER EN LENTE 2015

WORKSHOPS
Gezellig een middag of avond aan de slag:  Ook leuk samen  met een vriend(in)
We makende volgende producten:
- aloë-vera huidcrème        dinsdagmiddag 13 januari 14.00 tot 16.30
- smeerwortelzalf:             dinsdagmiddag  17 maart 14.00 tot 16.30
En voor wie dat leuk vindt is er nog een nieuwe workshop:

-  pendelen, omgaan met de pendel    dinsdagmiddag 10 februari 14.00 tot 16.30
* Prijs 25 euro per keer; stadjerspas/ minima 20 euro.

 


** *HEEL ALL * ** OUDE KRUIDEN, NIEUWE WEGEN

 

Je weet veel,  je kunt veel, maar nu? Wat is de volgende stap  naar 
moeiteloos en liefdevol ‘zijn’? Speciaal voor iedereen die
nieuwe wegen wil verkennen , zijn / haar  krachten  meer wil laten stromen en
kruiden wil toepassen vanuit de verbinding met de kosmos
is er nu een hele inspirerende en ondersteunende cursus waarin ruimte is voor de ontplooiing van  het prachtige wezen dat jij bent met al jouw helende krachten .
Rob Heiligers (o.a bekend van energetisch werk en theater) en spiritueel begeleider Aafke Douma  zijn de gidsen die jou in drie middagen  inwijden in dit mooie pad. Zij hebben het beste uit veel cursussen gedestilleerd (zoals quantumtouch, touch for health, reiki etc.  en daar een zeer interessante en bruikbare mix van gemaakt. Lees meer op de site!
* 3 keer op zaterdagmiddag  van 13.00 tot  tot  16.00
* Start:  17 januari. Overige les data: 14 februari en 14 maart
* Prijs inclusief thee en koekjes: 147 euro.


CURSUS KRUIDEN VAN DE WINTER : kies uit de ochtend- of de avondcursus
start maandagavond 2 februari of vrijdagochtend 13 februari 2015
Kan in aansluiting op de kruiden van de herfst gevolgd worden of los daarvan. in deze cursus ligt het accent op de praktische kant. We maken waarschijnlijk voetenbadzout, builtjes voor in soep of bad,  kloofjescrème, keelpspray,  en een kruidenkussen met wol
en kruiden. Daarnaast leer je werken met etherische olie.
Zelfgemaakte kruidenproducten zijn leuke cadeautjes voor verjaardagen / feestjes  etc.!
* op 4 maandagavonden van 19.30 TOT 22.00: 2 en 16 februari en 2 en 16 maart
* Op 4 vrijdagochtenden van 9.45 tot 12.15 uur:  13 en 20 februari en 6 en 13 maart .
Prijs inclusief thee, cursusboek en materiaal: 95 euro; stadjerspas / minima 70 euro.

CURSUS KRUIDEN VAN DE LENTE : start vrijdag 13 april.
De kruiden beginnen weer de groeien,  we gaan aan de slag met  verkoudheidstinctuur, eetbare kruiden, kruidenzout, haarazijn, kompres bij holteontstekingen, meidrank etc.
* Op 4 vrijdagochtenden van 9.45 tot 12.15 uur.
Start: 17 april, overige data 24 april en 1 en 22 mei
Prijs per cursus inclusief thee en materiaal: 95 euro; stadjerspas/minima 70 euro.

CURSUS KRUIDEN VAN DE ZOMER: start vanaf 5 juni, weer op vrijdagochtend
Lekker aan de slag met de zomerkruiden: goudsbloem, sintjanskruid, munt, tijm, hysop. marjolein… we maken goudsbloemzalf, massageolie, vliergorgeldrank en meer…
Overige lesdata:  12, 19 en 26 juni. Prijs zie kruiden van de lente.STICHTING KENNISCENTRUM KRUIDENERVARING GRONINGEN

Om te vieren dat ik 30 jaar les geef over kruiden heb ik deze stichting opgericht.
Het doel is (in het kort) het verzamelen en doorgeven van ervaringen met kruiden.
Die kennis is nu veelal mondeling en het lijkt me goed om deze vast te leggen op een overzichtelijke  en toegankelijke manier zodat iedereen er plezier van kan hebben.
Wij zoeken nog versterking en je snapt het al: als eerste iemand die het leuk vindt om  kruidenervaringen  te ordenen en te digitaliseren. Bel of mail  me als dit je wat lijkt!
Ook hebben wij een start gemaakt met het verzamelen van ervaringen  met
geneeskrachtige of eetbare kruiden.  Voorlopig zijn deze welkom op mijn emailadres:
Lesgeven aan kinderen: lijkt het je leuk om kruidenervaring  te delen met te kinderen?
Meld je dan aan  bij mij, we zijn een cursus aan het opzetten voor mensen die les willen gaan geven vanuit de stichting en tegen een onkostenvergoeding. We zijn voorlopig 5 lessen aan het ontwikkelen die je leert geven in de cursus. Bel of mail als dit je iets lijkt. Een aantal mensen heeft al te kennen gegeven me te willen doen. Leuk!NIEUW: NATUURLIJK GEZOND BLIJVEN MET KRUIDEN *** IN AMSTERDAM
Woon je in het midden van het land en is Groningen erg ver weg?
Ik kom naar je toe! 4 zaterdagen kom ik les geven in Amsterdam

De volgende lesdagen staan gepland: 24 januari, 7 maart, 18 april, 23 mei en 20 juni.
Inhoud: in 4 dagen gaan we het lichaam langs en leer je veel voorkomende klachten zelf te behandelen met kruiden: Je leert de basis van het kruidenvak, bereidt onder andere smeerwortelzalf, massageolile, longbalsem, mierikswortelpasta, spiergel, tandpasta, kleefkruidcrème, voetenbadzout, hoestdrank… en uiteraard gaan we ook op pad om de kruiden te zien groeien. Het Westerpark is vlakbij…
Data onder voorbehoud: 24 januari, 21 maart, 23 mei en 20 juni, telkens van 11 tot 17 uur.

Adres: Spuistraat 12, Amsterdam 

JAARCURSUS HET KRUIDENPAD 2015
De jaarcursus start weer in mei en wel op dinsdagochtend 12 mei. Speciaal voor mensen met schoolgaande kinderen of onregelmatig werk zijn de lessen dit jaar van 9.15 tot 11.45

Inhoud: deze leergang geeft je uitgebreide kennis van kruiden en hun werking op allerlei niveaus. In de lessen gaan we dieper in op de theorie en de basis van de kruidengeneeskunst. Het is bovendien heel gezellig om met een groep een jaar lang dit pad te gaan.
Je leert verbanden zien tussen verschillende visies op kruiden en je intuïtie en (zelf) helende vermogens worden verder ontwikkeld. Ook is er aandacht voor astrologie in verbinding met jezelf en met kruiden.
Daarnaast volgen we de seizoenen met alle voorkomende kruidenwerkzaamheden, zodat
je aan het eind van de cursus een mooie en natuurlijke, zelfgemaakte huisapotheek tot je beschikking hebt.
In de cursusmap, die gaandeweg dikker wordt, vind je veel informatie terug. Het wordt
een  naslagwerk, waar je van alles in op kunt zoeken en waarin uiteraard ook ruimte is voor eigen aantekeningen.
Doelgroep: De jaarcursus is bedoeld voor iedereen met veel interesse voor kruiden die ook zichzelf verder wil ontwikkelen. Dat maakt de cursus geschikt voor zowel ‘beginners’ als mensen die zich professioneel met gezondheid bezig houden. 
* 34 keer op dinsdagochtend  9.15  tot 11.45  plus 3 verdiepingszaterdagen van 10.00 - 16.00.
Start: begin 12 mei,, daarna wekelijks. behalve op feestdagen en in de schoolvakanties.
Prijs 875  euro inclusief koffie, thee, losbladige cursusmap, al het materiaal en 1 sessie bloemenpsychometrie. Minima kunnen in overleg tegen een gereduceerde prijs deelnemen.


KRUIDENWANDELEN EN NATUURKRACHTEN  IN ZWITSERLAND 2015
Er zijn in 2015 twee weken waarvan de eerste speciaal geschikt is voor mensen die om wat voor reden dan ook niet ver kunnen of willen lopen.
Week 1 van 30 juni tot 7 juli staat om het teken van meer genieten en minder wandelen.


Voor deelnemers aan de eerste week is er dagelijks een uitstapje met kleine kruidenwandeling
in dit prachtige alpengebied vol bloemen,  kruiden en krachtplekken. Daarbij maken we veel gebruik van lokaal vervoer: kabelbaantjes, bus en treintje.
Week2 van 8  tot 15 tot juli is voor mensen die een dagelijkse (stevige) wandeling waarderen.
In de tweede week bouwen we de wandelingen geleidelijk aan op met als hoogtepunt een
tocht naar het Alpenhotel Obersteinberg dat alleen te voet te bereiken is. Een prachtige plek
met fantastisch uitzicht en zonder elektriciteit. We zullen daar een of twee nachten blijven.
Maar ook de overige dagen bieden prachtige wandelingen door een beschermd natuurgebied waar allerlei bekende en minder bekende kruiden o pons pad zullen komen. Voor mij wordt dit de 9.reis naar dit gebied en ik ken inmiddels vele mooie tochten en bijzondere plekken. 
* Vraag voor meer informatie de aparte folder aan.

* leslocatie/ informatie: ik heb een eigen lesruimte met winkeltje en theeschenkerij
in het gebouw van Stadsboerderij De Wiershoeck, Beijumerweg 20 in Groningen.
Erg mooi gelegen in een prachtige tuin. Daar vinden alle lessen plaats.
Wij verkopen allerlei zelfgemaakte kruidenproducten, kaarsen, etherische olie etc.


Poeh poeh, een heel epistel. Maar ja het is vakantie…
Rest mij nog jullie een goede tijd te wensen en een hartelijke groet te sturen uut Grunn!

Saskia

Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.