Nieuwsbrieven >> Nieuwsbrief september 2014

Nieuwsbrief september 2014

Beste lezer,
Wat een heerlijke nazomer hebben we, ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik...
Ideaal ook zo'n rustige periode voordat de blaadjes weer gaan vallen (sommige vallen zelfs al).

Je kunt nog meedoen met diverse cursussen:
-de jaarcursus begint donderdag 25 september op de ochtend of de avond
-de cursus huisapotheek is pas net begonnen, je kunt nog instromen; op maandagavond om de week
-de basiscursus start 31 oktober, 12 x op vrijdagochtend
-en de komende week is er op dinsdagmiddag een workshop smeerwortelzalf maken en op woensdagmiddag een workshop eetbare kruiden.
Meer informatie vind je op mijn site, De Groene Zon
en mocht je actief zijn op facebook; ik krijg facebookles van mijn dochter Zola en plaats regelmatig een leuk kruidenweetje.

Elke laatste vrijdag van de maand om 13.30 kun je mee met Wytze Visser en mij voor een meditatieve wandeling door het plantenlabyrint van Beijum.
Alleen komende week zal de wandeling op zondagmiddag gehouden worden via De Keerkring Groningen die die middag ook haar kletscafé houdt in de Groene Zon

Er is nog genoeg kruidenwerk te doen. Doe het gezellig samen, net als onze voorouders!
Hieronder een paar tips:

-Rozenbottels van de bottelroos zijn nog volop aanwezig.
Rauw eten is het allerleukste. neem niet zomaar een hap maar knabbel voorzichtig het rijpe vruchtvlees rondom af. In het midden zitten namelijk de niet eetbare pitjes omgeven door irriterende haartjes.

 

Snelle houdbare jam / vruchtenmoes:
De rozenbottels in stukken snijden, even koken, zeven, eventueel vermengen met wat zoetstof zoals oerzoet, agavesiroop of kokosbloesemsuiker en de jam kokendheet in potjes doen om te bewaren voor in de winter in tijden van ziekte of zwakte. Dankzij het hoge gehalte aan fruitzuur wordt de vitamine C die in deze vruchten zo rijkelijk aanwezig is goed geconserveerd.
Voordeel: je bent snel klaar, nadeel van deze bereidingswijze: de kriebelhaartjes die tussen de pitjes zitten worden meegekookt en gegeten en die kunnen maagirritatie veroorzaken.



Verse vruchtenmoes om zo op te eten:
Snijd de rozenbottels doormidden en schep er met een puntig theelepeltje de pitjes uit (die kun je bewaren, zie verderop). meng twee delen rozenbottelschalen met 1 deel fijngesneden dadels en eventueel wat vlierbessen, fijnstampen in een vijzel, door een zeef roeren of even staafmixen en klaar. Gekoeld enkele dagen houdbaar.
Deze moes kun je ook (al dan niet gemengd met noten) in een niet te dikke laag uitsmeren op vetvrij papier en drogen in de oven op de laagste stand tot hij stevig genoeg is om er vruchtenreepjes van te snijden, ook wel fruitleer genoemd. Een heerlijke lichtgewicht snack voor thuis en op reis die jaren houdbaar is.

Houdbare gekookte vruchtenmoes:
Maak een mengsel zoals bij de verse moes beschreven staat en kook het met wat water tot de rozenbottels gaar zijn. Eventueel zoeten, dan kokendheet in schone potjes doen en op de kop af laten koelen. Uiteraard kun je de rozenbottels ook mengen met appels, peren, pruimen etc.. Ook gekookt blijven ze prachtig oranje.

En wat te doen met de pitjes?
die kun je het beste in een zeef doen en goed spoelen tot de haartjes weg zijn. Dan de pitjes zachtjes roosteren in een droge koekenpan. Klaar! Volgens sommige boeken smaken ze naar vanille. Dat doen de mijne niet maar ik meng ze met gedroogde rozenbottels en rozenblaadjes voor een prachtige en lekkere thee bij blaasontsteking en neiging tot steenvorming in blaas of nieren.



De eikels vallen weer!
Dat betekent rapen en verwerken. Mijn kruidencollega Janet Frieling van www.gekruid-en-geroerd.nl heeft veel geëxperimenteerd met eikels. Om eikels eetbaar te maken kun je ze het beste schillen, in stukjes snijden en enkele keren koken tot het kookvocht helder is. Dan of wel direct verwerken tot een burger of paté (er moeten wel wat smaakmakers bij zoals uien, knoflook en specerijen en iets om het wat luchtiger te maken) of wel drogen en malen, dan heb je eikelmeel dat een poosje houdbaar is in de koelkast.
Het is wel een hele klus, maar dan heb je ook wat. Eikels bevatten veel mineralen en looistoffen en daardoor maken ze het lichaam sterk en ondersteunen ze het afweersysteem.

Eikels kun je ook verwerken tot eikeltjeskoffie: de eikels in de lengte in vieren snijden, de schilletjes verwijderen, in stukjes snijden en roosteren in een droge koekenpan tot de stukjes echt donkerbruin zijn en naar koffie beginnen te ruiken.
Af laten koelen, malen in een vijzel of koffiemolen (let op. eikels bevatten vet en daardoor kunnen sommige molens verstopt raken) en dan even opkoken in een pan. Laat de koffie vervolgens nog 10 minuten trekken op een theelichtje, dan zakt het eikelpulp mooi naar beneden.
serveren met wat warme (amandel-, haver-, soja-)melk om het looizuur te binden. De drank wordt nog extra lekker met een beetje cacaopoeder erdoor.

En dan hebben we nog de paardenkastanjes: prachtige schatten die je wel móet oprapen.
Niet eetbaar; zeker bruikbaar...
Draag een kastanje in je linker broekzak en poets hem elke dag even op. een heel oud middeltje tegen reumatische pijnen.
Of snijd de kastanjes in stukjes met schil en al en doe ze in een glazen pot. Opvullen met een dubbele hoeveelheid jenever en drie weken laten staan. Elke dag even schudden, dan door een doek zeven. Nu is je 'kastanjegeist' klaar. je kun ter pijnlijke gewrichten of zware benen mee inwrijven.
En wat ik net heb geleerd: als je door 100 ml kastanjegeist 1 gram xanthangom (verkrijgbaar bij een goede drogist of apotheek) mixt en dit mengsel even laat staan, krijg je een prima houdbare gel. Eventueel wat etherische olie erdoor en in een tube of potje doen; heerlijk verfrissend en verstevigend!

Op zoek naar leuke informatie?
Een weblog om regelmatig even op te kijken: de-gulle-aarde.blogspot.com.
Schrijfster Hanneke van Dijk is een fantastische bron van inspiratie!

Een leuk bericht als afsluiting: ik ben bezig om een stichting op te richten; stichting Kenniscentrum Kruidenervaring Groningen. De bedoeling is om met behulp van deze stichting de kennis over alle aspecten van geneeskrachtige kruiden beter te kunnen verspreiden maar ook te documenteren.
In mijn volgende nieuwsbrief meer hierover!

Voor nu wens ik jullie een stralende en kleurrijke herfst met veel dankbaarheid voor al het moois dat om ons heen groeit.

Hartelijke groet, Saskia

 

 





Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.