Nieuwsbrieven >> Nieuwsbrief juli 2014

Nieuwsbrief juli 2014

Beste kruidenliefhebbers,
Eindelijk weer een bericht van de Groene Zon. Door digitale strubbelingen lukte het niet om eerdere berichten te versturen, maar nu start ik vol goede moed een nieuwe serie om jullie op de hoogte te houden. Met hartelijke dank aan Thea Moesker die gelukkig meer verstand heeft van dit soort dingen dan ik!

Het gaat goed met de verspreiding van de kruidenkennis is het Noorden; wij heten Ingrid Kropf met haar kruidenvakopleiding De Draak van harte welkom. zij is net verhuisd van Witte paarden bij Steenwijk naar Eenrum en een aanrader voor iedereen die van de kruidengeneeskunde zijn of haar beroep wil maken.  
Ook komen er steeds meer cursussen speciaal voor verplegenden en verzorgenden. Deze herfst mag ik enkele cursussen gaan geven, waar ik enorm blij mee ben want ik denk dat het gebruik van natuurlijke middelen een win-win situatie is voor zowel de patiënt als de verzorgende.
Meer informatie daarover onder andere bij de V en VN en bij Thuiszorg Dichtbij.

En dan nu de kruidenwerkzaamheden voor de komende tijd:
Qua kruiden is het al bijna herfst, de vlierbessen worden al dik en allerlei kruiden zijn al uitgebloeid...Maar niet getreurd, veel kruiden zijn nu op hun mooist:
- sintjanskruid bij voorbeeld. Pluk dagelijks bij droog weer de open gebloeide bloemen met aanhangende knopjes en leg ze meteen in de biologische extra virgine olijfolie tot de pot olie vol zit met knopjes. Dat kan wel een week of langer duren. dan een paar weken buiten op een zonnige plek laten trekken tot de olie dieprood is. Vervolgens door een dunne katoenen doek zeven en je hebt heerlijke sintjansolie. Wij gebruiken de olie om pijnlijke zenuwen mee te deppen of te masseren; hij kan ook op littekens van brandwonden en door de geweldige zonnekracht is de olie heel geschikt voor mensen met koude handen en voeten. 
Bloeiende takjes kunnen ook gedroogd voor in de thee of in stukjes geknipt in de jenever gelegd om later te gebruiken als tinctuur. sintjanskruid is een zeer werkzaam antidepressivum maar kan niet samen met andere medicatie gebruikt worden. De lever gaat er dusdanig goed van werken dat de medicatie in rap tempo wordt afgebroken.

- goudsbloemen kunnen ook heel goed geplukt worden. Gek genoeg maakt de plant meer bloemen als je ze plukt, net als bij sintjanskruid. Het liefst groeit de goudsbloem het hele jaar door en die bijzondere eigenschap vind je terug in de naam calendula (van kalender). Pluk de bloemen op een droge dag als het al een paar dagen droog is. Wij laten de bloemen voor alle zekerheid nog een nacht op de kop op een theedoek nadrogen en plukken ze daarna in kleine stukjes (dus met het groene deel van de bloem en al) om ze vervolgens te laten trekken in zonnebloemolie. Niet langer dan twee weken, anders heb je grote kans dat ze gaan rotten. Dan zeven en bij voorbeeld verwerken tot goudsbloemzalf of gebruiken als huid- en babyolie. Zonnebloemolie kan er goed tegen om in de zon te staan, andere oliën worden sneller ranzig door het licht en de hitte.. Uiteraard kun je de bloemen ook drogen voor een feestelijke thee die bovendien goed is tegen inwendige ontstekingen en littekenvorming na operaties of ontstekingen.

- rozenblaadjes, vooral van de bottelroos die de gemeente vaak aanplant, kunnen nu geoogst worden. neem alleen blaadjes die vanzelf loslaten of die net afgevallen zijn. Drogen voor in de thee, vers door een salade of een toetje verwerken en wat ook heel lekker is: de blaadjes in kleine stukjes plukken en in zeezout (natuurvoedingswinkel) leggen in een afgesloten doos. Na een week geurt het rozenzout heerlijk en kan gebruikt worden als luchtverfrisser of in een (voeten)bad. Ook een leuk cadeautje voor mensen die in het ziekenhuis liggen.

- pepermunt en citroenmelisse oogsten wij vóór de bloei, als ze eenmaal bloeien zien ze er heel mooi uit maar verliezen vrijwel alle smaak en geur. Een leuke droogmethode: bind kleine boeketjes en hang ze te drogen op een donkere plek waar het een beetje tocht, in het trapgat bij voorbeeld. Als de stengels knakken als je ze ombuigt zijn de kruiden droog. Wij bewaren ze in glazen potten om in de winter lekkere thee van te zetten. Maar vers smaken ze uiteraard het allerbeste en dan met name koud. Knip of snijd de blaadjes heel klein, doe ze in je waterflesje en giet er koud water op. Hoe verder van huis hoe lekkerder het water wordt en je kunt van de blaadjes meerdere keren een aftreksel maken op deze manier.

- marjolein, tijm, rozemarijn, hysop, salie etc. Allemaal mediterrane kruiden die genieten van zon en hitte en zich ook in ons klimaat goed kunnen handhaven. Oogst ze op een zonnige dag en gebruik ze vers door het eten of droog ze voor in de thee. Leuk is om meerdere takjes samen te binden met een ongebleekte katoenen draad en als bouquet garni mee te laten trekken in soep of saus. Dat kan vers of gedroogd.

Activiteiten van de Groene Zon de komende tijd: meer informatie zie www.degroenezon.com
- kruidenwandelreis naar Zwitserland: komende woensdag vertrekken we naar Zwitserland en hopen op een mooie week tussen de kruiden. 
Voor wie overweegt om volgend jaar mee te gaan, ik ben van plan om dan een week te organiseren speciaal voor mensen die niet zo ver kunnen lopen maar die wel willen genieten van de onvoorstelbaar mooie natuur rond Stechelberg. Het wordt waarschijnlijk de tweede week van de zomervakantie. Daarnaast broed ik op een week in Beieren ergens begin juni, dan is de natuur daar op haar mooist. 

- kruidenwandelingen in en om de Wiershoecktuin: telkens op de laatste vrijdagavond van de maand en wel op 29 augustus en 26 september van 19.00 tot 20.30.

- summerschool: van 18 tot en met 22 augustus: 5 dagen intensief les over kruiden; wandelingen, kruiden leren kennen, ambachtelijke producten maken, leuke recepten voor eetbare kruiden etc. Deze week geef ik samen met Janet Frieling van Gekruid en Geroerd. wij geven graag samen les en vullen elkaar heel mooi aan in mijn ogen.


Na de vakantie starten weer diverse cursussen:

- kruiden van de herfst, 4 x les over de siezoenskruiden op vrijdagochtend vanaf 5 september

- jaarcursus Het Kruidenpad start weer op donderdagochtend en op donderdagavond vanaf 11 september : 40 dagdelen les over de vele aspecten van kruiden; een boeiende mix van theorie en praktijk en bedoeld voor iedereen die met liefde en plezier kennis wil maken met wat er om ons heen groeit. Op 4 september is er een inloop-informatieochtend en -avond over de jaarcursus, uiteraard kun je ook een persoonlijke afspraak maken via 0505491848.

- huisapotheek met natuurlijke middelen; leer kleine ongemakken zelf te behandelen en bereid ook verschillende kruidenmiddeltjes voor in je huisapotheek: 7 keer o pmaandagavond om de week vanaf 15 september.

- vervolgcursus voor gevorderden en mensen die het kruidenpad al zijn gegaan: 17 x op dinsdagmiddag, dinsdagavond of woensdagochtend; verdieping van je kennis, wat meer theoretisch maar uiteraard maken we ook af en toe een kruidenmiddel, vanaf 2 of 3 september 
- opfriscursus voor gevorderden en ex-cursisten: een keer in de maand lekker bezig met bekende en onbekende recepten; 9 x op dinsdagavond of woensdagochtend, vanaf 9 of 10 september.

tot slot nog een paar tips:

- Labyrint lopen: elke laatste vrijdagmiddag van de maand van 13.30 tot ca 15.00 kun je meelopen door het labyrinth van de schooltuintjes naast de Wiershoeck in Beijum. Organisatoren zijn Wytze en Saskia. Het leuke is dat je in een Labyrinth nooit de weg kwijt kunt raken, hooguit neemt je pad een onverwachte wending. Door het bewust en meditatief lopen van dit pad krijg je vaak interessante inzichten je levenspad
- zaterdag 6 september is er een zeer inspirerende dag in het Biotoop in Haren, georganiseerd door Earth Matters. Op  hun site vind je meer informatie. Ik ben daar uitgenodigd om een workshop te geven. Leuk!!
- slakken: heb je ook zo veel slakken in je tuin? Ik had echt overlast en praten etc. hielp niet. Ik wilde ook geen slakken dood maken en ben nu bezig met een experiment en wel heb ik heel veel slakken verzameld (telkens weer) en ongeveer 150 meter ver weggebracht naar een mooie plek vlakbij de sloot. Ik voer ze iedere dag en het lijkt erop dat ze het daar best naar hun zin hebben. Ze krijgen stukjes appel, brood, paardenbloembladeren, frambozen die er niet meer zo mooi uitzien etc. Interessant genoeg ben ik meer van ze gaan houden en vind ik het leuk om lekkere hapjes voor ze te bedenken. Wordt vervolgd...

Voor nu een mooie groene zomer gewenst! Saskia van de Groene Zon.





Upgrade a.u.b. naar een nieuwere Internet Explorer versieof installeer een andere browser zoals:

Helaas, deze site is niet ontworpen voor verouderde Internet Explorer versies en de gevraagde inhoud zal daarom niet worden getoond.

Please upgrade your version of Internet Exploreror install another browser like:

Sorry, but this site is not designed for out-of-date Internet Explorer versions and for this reason the content will not be shown.